Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СИМОН ДЬО БОВОАР
=============================

Симон дьо Бовоар Симон дьо Бовоар е родена на 09.01.1908 г. в Париж. Френски писател и философ, автор на романи, новели, есета, биографии, както и на изследвания върху философията, политиката и социалните въпроси. Учи философия в Сорбоната, където се запознава с бъдещия си съпруг - големия френски писател и философ екзистенциалиста Жан-Пол Сартр. Едно от най-известните й произведения, "Вторият пол" (1949), е посветено на потисничеството на жената и женската еманципация, тема, която ще открием във всички нейни творби. Този неин текст, както и активната й гражданска позиция оказват силно влияние върху развитието на феминисткото движение. Многократно превеждана на български, тя е позната освен с изследванията "Вторият пол" и "За един морал на нееднозначността. Пир и Киней", и с романите "Гостенката" (1943) и "Сломената жена" (1967). Умира на 14.04.1986 г.

ПРОЗА

В превод на Мария Коева - от френски език

Романи
  Из "Гостенката" (гл. 1-2)

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007

Електронно издателство LiterNet