Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Август  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРГАРЕТЕ НОЙМАН
=============================

Маргарете Нойман (1917-2002) е немска поетеса, белетристка и авторка на детски книги, родена в Пюриц, Померания. Изучава социална педагогика в Кьонигсберг и до 1945 година работи в служба за социални грижи в Хайлсберг. След преселването си в Германия работи на село. От 1952 година е писателка на свободна практика и живее в Хоен Нойендорф и Нойбранденбург. В стихотворенията си Нойман според собствените си преживявания изобразява възникването на нови условия за живот в страната. Най-известната й стихосбирка е "Хляб в дървена купа" (1959), а също "Листа" (1977). Маргарете Нойман е смятана за представителка на "социалистическия реализъм" в ГДР, но в поезията й има много лиризъм и съпричастност. Удостоена е с авторитетните литературни награди "Хайнрих Ман" (1957) и "Фриц Ройтер" (1964). Нейният син - писателят Герт Нойман - си създава име на радикален дисидент и може да публикува само на Запад. След политическата промяна в Германия Маргарете Нойман дълго време живее в Тунис.

ПОЕЗИЯ

В превод на Венцеслав Константинов - от немски език

  На Х. П.

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006
Електронно издателство LiterNet