Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЕНАДИЙ АЙГИ
=============================

Генадий АйгиГенадий Айги (истинската му фамилия е Лисин) е роден на 21 август 1934 г. в с. Шаймурзино. Първоначално пише стихове на чувашки. Завършил е Литературния институт "М. Горки" в Москва. През 1958 г. излиза първата му книга със стихове на чувашки. Същата година е изключен от Института за "враждебни стихове". Голямо значение за развитието му като поет имат срещите му с Б. Пастернак. Изучава футуризма и акмеизма. Известно време работи като библиограф в музея на Вл. Маяковски. Първата си книга със стихове на руски публикува едва през 1975 г. в Кьолн. През 1991 г. успява да отпечата книга стихове и в Русия. Новаторското му творчество излиза от контекста на руската литература от втората половина на XX в. Р. Якобсон го нарича "екстраординарен поет на съвременния руски авангард". В поезията Айги осъществява прехода към верлибра и експерименталния стих. Този поет придава голямо значение на поетическата графика: оформлението на текстовата страница влиза в структурата на художественото произведение. През 2000 г. става първият лауреат на Пастернаковската премия в Русия. Лауреат е и на премията на името на А. Кручоних (1991). Сред международните му награди са европейската премия на името на Петрарка (1993), званието Командор на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 1998) и др. Превеждан е на френски, немски, български, английски, сръбски и др. Умира на 21 февруари 2006 г. в Москва.

ПОЕЗИЯ

В превод на Магдалена Костова-Панайотова

Стихове
  Шумят брези
  Вечер
  Скъпоценност

 

* * *
Критика за Генадий Айги

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006
Електронно издателство LiterNet