Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТ ДЕКАНА

Тотка Монова

web | Марко Семов. Био-библиография

Марко Семов е сред малцината автори у нас, които рядко оставят читателската публика равнодушна. Приеман или отричан, хвален или обругаван, той притежава удивителната дарба да въвлича в спорове, да предизвиква публични дискусии, да провокира гражданската съвест на обществото. И да те накара да се чувстваш не особено комфортно, ако не заявиш позиция по жизненоважни проблеми.

Журналист, редактор, публицист, сценарист, писател, народопсихолог, дългогодишен преподавател и професор в Софийския университет, член-кореспондент на БАН.

Доктор по философия и доктор на филологическите науки, автор на два хабилитационни труда. Автор още на 57 книги, 398 студии и статии, 91 публикации за телевизията, радиото, киното. Специален кореспондент в Япония, Индия, Монголия, Турция, Гърция, Англия, САЩ. В продължение на 15 години неизменно член на Академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски", член на Президиума на ВАК при Министерския съвет, член на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация, член на Академия "Черноризец Храбър", член на Съвета за електронни медии - не е възможно да се изброи всичко.

Може би най-точната характеристика за цялостната му дейност се съдържа в на пръв поглед непретенциозната, но включваща широка гама от оценки дума НЕУМОРЕН.

Неуморен в търсенето на истината и справедливостта, неуморен в инициирането на форуми, сдружения, конференции, семинари, работни срещи, неуморен винаги, щом става дума за отстояването на национални интереси, общественозначими каузи, родолюбиви дела.

И всеотдаен към своите студенти, дипломанти, специализанти и докторанти. Всеки, който го е търсил за съвет, знае, че е изключително щедър по отношение на личното си време - не само че по всяко време може да бъде помолен за консултации, но е и човек изключително отзивчив към личната болка или проблем.

За всички, които добре познаваме неговите текстове, предложената био-библиография не представлява изненада. Лично аз отдавна съм престанала да се учудвам на изумителната му работоспособност - защото няма по-красноречиво нещо от цифрите. Но признавам, че е впечатляващо да видиш събрани и подредени всичките му до момента книги, публикации, интервюта. Зная, че не всички негови тези, идеи, възгледи се приемат или споделят. На опонентите му не веднъж съм казвала, че няма особен смисъл в това разгорещено да отричаш книга в пространството на някоя уютна кръчма. Защото на текстовете има смисъл да се противопоставят единствено и само текстове, защото още древните са проумели, че само написаното слово остава. Само че писателския занаят не всеки го умее.

Изглежда ми почти невероятно, че проф. Марко Семов ми е преподавал преди близо тридесет години. Научните ни интереси са в различни области, изследваме и пишем за различни неща. Но съм му благодарна за подарените от личната му библиотека книги, за съветите по всякакви административни дела. Продължавам да се впечатлявам от факта, че по различните научни съвети винаги е защитавал младите хора, че се е изказвал в подкрепа на текстове, които не винаги споделя като тези и идеи, че не е ревнив към чуждото творчество. Впрочем, отдавна съм забелязала, че към чуждите текстове най-ревниви са хора, които нямат свои собствени. И въпреки вече приятелски споделяните днес теми и идеи, оставам с респект към неговите книги, както и с надеждата, че принадлежа към групата на добрите му ученици.

Тотка Монова,
декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

7 декември 2004 г.

 

 

© Тотка Монова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.01.2006
Милена Цветкова. Марко Семов. Био-библография. Варна: LiterNet, 2006
.

Други публикации:
Милена Цветкова. Марко Семов. Био-библография. София: УИ "Св. Климент Охридски", 2004.