Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАРЕЛ ВАН МАНДЕР
=============================

Карел Ван МандерКарел ван Мандер (Karel или Carel van Mander, 1548-1606) е поет, писател, живописец и рисувач. Той е роден във Фландрия и от ранни години пътува за продължителни периоди в Рим (1575), Базел и Виена (1577), като през 1583, оттласнат от иконоборческите смутове и испанските метежи в южна Нидерлания, се заселва в Харлем, Холандия. Днес той е известен преди всичко с "Книга за художниците" (Schilder-Boeck) от 1604, наръчник за художници, който включва животоописания на известни италиански, нидерландски и френски художници, очевидно в ответ и по модела на Животоописанията на Вазари, а също така, за разлика от италианския си колега, и теоретични изследвания: "Основи на живописното изкуство" (Grondt der Schilder-Const), "Интерпретация на Овидиевите Метаморфози" (Uytleggingh op den Metamorphosis Pub. Ovidii Nasonis) и "Наръчник по алегория" (Uytbeeldinghe der Figueren). Второто издание на книгата излиза през 1616-18 и включва анонимна биография на автора. Животоописанията са изключително важен източник за историята на ранните нидерландски и немски майстори. Те започват с братята Хуберт и Ян ван Айк и завършват със съвременниците на Ван Мандер. Книгата е интересен документ и за нарастващото художествено и патриотично самосъзнание в региона. Наред с множество маниеристични картини от Ван Мандер са запазени и множество рисунки и гравюри по негови модели. Исторически източници твърдят, че заедно с Голтциус и Корнелис ван Харлем той открива академия за изкуства в Харлем, чрез която разпространява художествения език на италианската живопис по това време.

СРЕДНОВЕКОВНИ ТЕКСТОВЕ

В превод на Тодор Т. Петев

  Животописание на Питер Кок, Живописец и Майстор-строител от Алст

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006
Електронно издателство LiterNet