Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЙЕЖИ КОСИНСКИ
=============================

Йежи КосинскиЙежи Косински е роден на 18.06.1933 г. Конфликтен и противоречив американски писател, роден в Лодз, Полша, в еврейско семейство. Благодарение на издадено фалшиво кръщелно свидетелство от католически свещеник оцелява през германската окупация. Емигрира в САЩ вероятно през 1957. Притежава магистърски степени по история и политически науки от Колумбийския университет. През 1962 се жени за наследницата на металургична империя Мери Хейуърд Уиърд, която умира от рак през 1968. Първата му книга излиза през 1960 под псевдоним. Носител на различни литературни награди в САЩ и Франция. Преподава английска литература и литературна критика в Принстън и Йеил. Стипендиант на Гугенхайм и Форд фондации. Освен проза е автор на литературна критика и два тома върху колективното поведение. Избран за президент на американския ПЕН-клуб през 1973. До самоубийството си - 03.05.1991 - живее в Ню Йорк. Косински е обвиняван в различни грехове - от брака му, смятан за калкулирано "прилепване" към света на богатите, до откровено антиполски позиции и плагиатство. През 1982 Косински е сериозно обвинен, че безсрамно е използвал полския бестселър на Тадеуш Доленга-Мостович (1932) за собствения си бестселър "Being There", филмиран от Хал Ашби през 1979. Едно от оправданията е практиката му да наема редактори, доколкото Косински никога не е научил достатъчно английски, за да може да пише сам свободно на езика. Писателят отхвърля обвиненията и през 1988 публикува "The Hermit of 69th Street" като самозащита - в тази книга Косински поставя референции за цитат към почти всяка използвана дума. Във всеки случай опитът му да осмее мнителността на критиците си е неуспешен - малко след това съдебни дела са повдигнати от бивши редактори-наемници, които претендират, че авторското участие в текстовете е минимално - Косински само им е разказвал в груби линии каква е идеята му, а те е трябвало да напишат завършения текст. Съмненията за авторството на Косински остават и след самоубийството му, и то - като останалите противоречия в живота му - неясно: първите съобщения са за смърт от задушаване в сън. Полицията обаче представя предсмъртна бележка, говореща за самоубийство.

ПРОЗА

В превод на Веселин Веселинов

Фрагменти
  из "Стъпки"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005

Електронно издателство LiterNet