Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

 ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Джанет Харди-Гулд

web | Хенри Осми и неговите шест жени

Катрин Пар се омъжила за Томас Сиймур през май 1547 година, няколко месеца подир смъртта на Хенри. Женени били година и три месеца. Катрин родила момиченце, което се казвало Мери, но шест дни след раждането на бебето Катрин починала. След смъртта й Томас Сиймур се опитал да стане любовник на принцеса Елизабет. Но заради това бил обезглавен.

Крал Едуард често боледувал и починал малко преди шестнадесетия си рожден ден. Тогава Мери, дъщерята на Катерина Арагонска, станала кралица. Управлявала пет години. Омъжила се за Филип Испански, но нямали деца. Мери била ревностна католичка и погубила много хора, които не споделяли нейната религия.

След това кралица станала Елизабет, дъщерята на Ан Болейн. Била кралица на Англия четиридесет и пет години. Това било времето на Шекспир и сър Уолтър Рейли. Елизабет била велика кралица, но никога не се омъжила и нямала деца. Хенри се женил шест пъти, понеже искал син и желаел неговият син и синовете на сина му да го наследят като крале на Англия. Но със смъртта на Елизабет родът на крал Хенри се прекъснал и на английския трон се възкачил шотландски крал.

 

 

© Джанет Харди-Гулд
© Теодора Константинова, превод
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 01.09.2005
Джанет Харди-Гулд. Хенри Осми и неговите шест жени. Варна: LiterNet, 2005.