Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКО СТОЯНОВ
=============================

Нико Стоянов е потомък на бесарабски българи. Роден е на 9 януари 1947 г. в с. Нова Ивановка Българска, Одеска област, Украйна. Завършва руска и украинска филология в Харковския държавен университет. От 1988 г. е основател и гл. ред. на първия след Втората световна война български вестник в Бесарабия "Родно слово". Член на Съюза на писателите на Русия, на Съюза на писателите на Молдова, на Съюза на българските писатели. Член на Съюза на журналистите на Молдова. Заслужил деец на изкуствата на Молдова (1995). Издал е стихосбирките "Здравейте" (1976), "Благодаря" (1979), "От болка свята" (1983), "Две обичи - една любима" (1987) и др., както и сборниците с избрана поезия "Аз - българинът..." (1999) и "Из Отчизны - на Родину" (2001). Сценарист на документални филми, сред които и на филм за бесарабските българи "В степта зелена на Буджак..." (1982). Преводач от руски, украински и молдавски. Поезията на Н. Стоянов е превеждана на руски, украински, молдавски, естонски, арменски, азербайджански, турски, унгарски език.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Без заглавие
  Сякаш мама...
  Завинаги
  Нещо от Балкана

  Българин да си остане
  Мадарският конник
  Нечакан път
  А бяха
  Синкав мираж
  Ще бъде и без мене
  Grave
  Приказка

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2016

Електронно издателство LiterNet