Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УБИЕЦ НА ГРЕХА

Надежда Станилова

web

На храмовия празник на манастира вярващите се провират през Пасовата дупка за здраве и опрощаване на земните им грехове. Пасовата дупка е закътана в скалите на гориста местност, където клоните на вековни широколистни дървета пазят като разпятие всяка жива твар, намерила спокойствие и сигурност в непристъпния й дом. Само в дни като този дупката става обект на суетно и натрапчиво присъствие. Всеки християнин очаква моментално избавление от греховете си и лековерно си мисли, че щом е минал през нея, значи, вече не е грешник.

Внезапно проехтя силен писък, който за светата обител бе нечувано кощунство. Всички се обърнаха към мястото, откъдето дойде викът - откъм Пасовата дупка. Малко момиченце побягна към майка си и се вкопчи в нея, пищейки неудържимо: „Змия!” Нищо не можеше да го успокои. Стоновете му раздраха като хищни нокти покоя на местността.

Част от хората останаха невъзмутими. На това свято място и змия да се появи, ще си отиде кротко по пътя, стига никой да не я закача. По-чувствителната дамска част хукна обратно по пътеката и завинаги забрави да се прости с греховете си. Най-отпред излезе бащата на момиченцето. Изкачи стълбите към храма на един дъх. Бе решен да си отмъсти.

Отвътре се чуха глухи удари.

С изопнати като след пост сетива, вярващите християни съпреживяваха невиждано тайнство. Какво ли чудо се разиграваше пред очите им?

- Гад мръсна! - се чу гласът отвътре. - Ще плашиш хората, а? Нà ти сега да видиш! Малко ти е!

Бащата излезе с грейнало самодоволно лице и потърси пръчка, за да овеси мъртвото тяло. Тълпата инстинктивно се отдръпна. Детето истерично запищя, не усетило облекчение за изпитания страх. Ужасът беше нарисувал разкривените си линии върху невинното детско изражение. В небето се приюти ято изумени птици, оповести с тревожен писък, че земята не е най-доброто място за живеене и изчезна да търси своя пристан.

Змията беше изкарана от дупката и поставена високо на едно дърво. Тя олицетворяваше всички човешки грехове.

Повече никой не мина през дупката.

 

 

© Надежда Станилова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.01.2009, № 1 (110)