Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Писма от Петър (6)

ИДЕ ЛИ КРАЯТ НА СВЕТА?

Петър Марчев

web

Земетръсите и цунамите са увертюра; световната война, наречена Армагедон, ще подготви възцаряването на антихриста, който ще управлява света 7 години; но всичко ще свърши със Страшния съд, според пророците

Само за последните 10 години броят на стихиите се е увеличил с 60 %. А броят на жертвите на природните бедствия расте в геометрична прогресия. През 2003-та са загинали 3 пъти повече хора в сравнение с 2002-ра, показва докладът на Червения кръст. Близо 255 милиона души по цялата планета са потърпевшите от земетресения, наводнения, суша и бури през 2003. Но отишлата си 2004-та надмина всичко познато досега - само катастрофалното земетресение в Югоизточна Азия и последвалите го цунами отнеха живота на не по-малко от 250 000 души.

"Жена ми е силно увлечена от парапсихология и след катастрофалните цунами заряза и домакинството, и внуците, за които се грижим; твърди, че настъпва краят на света и че нищо няма вече никакъв смисъл!" - оплаква се в един вестник пенсионер от Варна. Но ако оставим парапсихологията настрана, комай целият свят в тих ужас си задава същия въпрос: "Иде ли краят на Света? Не са ли това времената на Апокалипсиса и на Армагедон?"

ПРОВАЛЪТ НА НОСТРАДАМУС

В навечерието на всяка Нова година мрачни магове, "пророчици" и псевдоясновидци окупират по традиция страниците на вестниците и телевизионните екрани. Затова пък, няма по-весело занимание - след години да четеш изцепките на псевдо-пророците. Безспорно, най-нашумелият сред тях е фамозният Нострадамус. "Третата световна война ще започне през 1999 година от Албания и Македония и ще продължи до 2026 г., но България няма да се намеси в нея. Антихристът ще надвеси зловещата си сянка над човечеството, ужасяващи събития ще разтърсят земята." Това са част от направените преди 400 години предсказания на френския лъже-пророк. Мишел дьо Нострадам е роден през 1503 година в Сент Реми; евреин, приел католицизма. Следва филология и медицина, увлича се от астрология. "Пророчествата" си той прави под въздействието на билкова смес, от която изпада в транс. Според тълкуватели на Нострадамус, Антихристът е роден в Иерусалим на 4 февруари 1962 година и е мюсюлманин с три висши образования; той ще се появи като спасител и ще знае всички отговори...

Това, че Нострадамус се е провалил, не означава, че няма да има Трета световна война. Книгата на книгите - Библията - категорично говори за това. Но малцина могат да направят точно тълкувание на последната й книга - Апокалипсиса (в превод от гръцки - Откровението) на св. Иоан Богослов. Затова нека видим свидетелствата и пророчествата на съвременните благодатни старци на Православната църква за Последните времена. Един от тях е бил старецът иеросхимонах Серафим Вирицки. Той е един забележителен подвижник на Руската православна църква, който се е прославил с много духовни дарове като прозорливост, чудотворство, изцеляване на болести. Починал е през 1949 година, като преди това предсказал, че ще има папа-славянин. Ето част от неговите пророчества: "Когато Изтокът набере сила, всичко ще стане неустойчиво. Броят е на тяхна страна, но не само това: при тях работят трезви и трудолюбиви хора... Ще настъпи време, когато

ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА РАЗДИРАТ РУСИЯ НА ЧАСТИ.

На Далечния изток ръка ще сложат японците, а на Сибир - китайците, които ще започнат да се преселват, да се женят за руски граждани и в края на краищата с хитрост и коварство ще вземат територията на Сибир до Урал. А когато Китай пожелае да отиде по-нататък, Западът ще се възпротиви и няма да позволи..."

А кога ще започне тази световна война, която наричат Армагедон, и за която разказва Свещеното писание? Ето част от пророчествата на светогорския благодатен старец Паисий (1924-1994): "Когато чуете, че турците преграждат в горното течение водите на Ефрат и ги използват за напояване, тогава знайте, че ние вече сме навлезли в приготовлението за тази велика война; а по този начин се приготвя пътят за двестамилионната войска от изгрев-слънце, както казва Откровението. Сред приготовленията е и това: трябва да пресъхне река Ефрат, за да могат да минат многочислените войски.

МНОГО ЖЕРТВИ ЩЕ ИМА В ТАЗИ ВОЙНА;

една трета част от турците ще загинат, една трета ще отидат към Ирак, а останалата една трета ще станат християни. А славния царствен град Константинопол русите ще го дадат на нас, гърците, да го управляваме...

Но тази ужасна война, за която говорят пророците, ще стане причина за обединяването на човечеството. Хората ще разберат, че е невъзможно да живеят така по-нататък, иначе всичко живо ще загине... Тогава ще изберат световно правителство; Иерусалим трябва да стане столица на света. А това ще бъде преддверието на възцаряването на антихриста. Три години и половина той ще управлява, прикривайки истинския си лик.

После ще започнат гонения срещу християните; настъпва царството на лъжата и злото. Три години и половина ще продължи това страшно време. Последната православна литургия ще бъде отслужена тук, на Атон; после Иверската богородична икона ще отлети в огнен стълб към небето, както е дошла на Света гора преди много векове. Това ще е знак за монасите да напуснат това свято място, което по Божията воля ще потъне в дълбините на морето, за да не бъдат поругани християнските светини..."

А според Библията, по това ужасно време на земята

ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ОТ НЕБЕТО ДРЕВНИТЕ ПРАВЕДНИЦИ ЕНОХ И ИЛИЯ,

за да свидетелстват за Истината и да разобличат антихриста. Много от евреите ще повярват на тяхното свидетелство и ще станат християни; така ще се изпълни пророчеството, че "бащите ще се обърнат към вярата на синовете". Но антихристът ще убие двамата праведници; след три дни те ще възкръснат и ще се възнесат на небето, подобно на Христос. А Църквата ще оцелее, въпреки гоненията; по свидетелството на Иисус Христос: "портите адови не ще надделеят над нея". Според пророчествата на атонските благодатни старци, "и в най-тежките времена лесно ще се спасява този, който според мярката на силите си започне да се подвизава в Иисусовата молитва, възхождайки от честото призоваване на името на Сина Божий към непрестанната молитва..."

И все пак, как ще свърши всичко? Според писаното от Светите Отци, когато изтекат трите години и половина на неприкритото тиранично управление на антихриста, тогава в небесата, върху облаци ще се появи самият Христос. В този миг мъртвите ще възкръснат и заедно с живите ще бъдат вдигнати на облаци, за да посрещнат в небето Спасителя.

И ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕ СТРАШНИЯТ СЪД.

"И видях голям бял престол и Седналия на него, от Чието лице побягна земята и небето, и за тях се място не намери - пише в Откровението си св. Иоан. - След това видях мъртвите, малки и големи, да стоят пред Бога; отвориха се книги, отвори се и друга книга - книгата на живота... И който не бе записан в книгата на живота, биде хвърлен в огненото езеро. И видях ново небе и нова земя... Тогава аз, Иоан, видях светия град Иерусалим, нов, слизащ от Бога, от небето, стъкмен като невеста, пременена за своя мъж. И чух висок глас от небето да говори: ето скинията на Бога с човеците, и Той ще живее с тях... И ще отрие Бог всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече, ни жалейка, ни писък, нито болка няма да има вече..."

 

 

© Петър Марчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.12.2005, № 12 (73)