Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"ЕДИН НАРОД СМЕ",
казват българите от Егейска Македония в едноименния филм на Костадин Костадинов

Петър Марчев

web

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов е регионален координатор на ВМРО за областите Варна, Добрич и Шумен. Завършил е “Балканистика” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. 27-годишен. В Казанлък гостува за представянето на своя документален филм “Един народ сме” за българите в Егейска Македония. Според неговите думи, понастоящем в Гърция живеят близо 700 000 българи.

 

Чия беше идеята за този филм, г-н Костадинов?

- Идеята е моя; през 2004 година бях на обиколка в Албания сред местните българи, където снимах подобен филм за нашенците там. И когато бях в най-южното албанско село Връбник, което е на един километър от албано-гръцката граница, ми казаха, че техните роднини живеят оттатък, в Гърция. Тогава реших да видя и да покажа как живеят българите от Егейска Македония, останали в пределите на гръцката държава... И така, през август 2005 година с един професионален оператор и шофьор успях да осъществя този замисъл. За да се покаже състоянието на българското малцинство в Северна Гърция.

Кой финансира този проект?

- ВМРО и частни спонсори, както и Община Бяла. Този градец е известен с това, че 3/4 от неговите жители са българи - преселници от Егейска Македония. На времето са докарани с кораби от Солун и са заселени тук, на мястото на изселени гъркомани.

И какво казва на публиката твоят филм, кажете го за хората, които не са имали възможност да го гледат?

- Филмът показва две много прости истини, които обаче много дълго време са оставали скрити от българския народ. Първата е, че в Егейска Македония сега живеят половин милион българи. Естествено, тази цифра е по преценка на ВМРО; защото според официалната гръцка статистика, там живеят 100 000 “славяногласни елини”. Гърция отрича наличието на каквото и да е малцинство... И ако прибавим към тях българите от Западна Тракия, които са мохамедани, бройката набъбва още повече... А ако добавим и българите-гастарбайтери, това число може да надхвърли 700 000 души... Втората истина е за политиката, която Гърция провежда спрямо България, спрямо българщината. Надписите “Смърт на българите” се срещат често, особено там, където живеят българи - във Воден, в Лерин, в Костур, Сяр, Драма, дори около Кавала. И да си българин в Гърция е нещо, което по презумпция те прави виновен, това е наказуемо. А в Гърция българщината е преследвана от 1912 година до сега неспирно... Понастоящем българите там нямат право на български имена, на сдружаване. Сега сме в ХХI век и за една държава, член на Европейския съюз, това звучи абсурдно, но е истина. Заради това заснех и този филм... Да се надяваме, че с влизането на България в ЕС нещата ще започнат да се променят, но за това трябва активна политика от страна на българската държава. Нашите държавници трябва да настояват да бъдат спазвани човешките права на нашите сънародници зад граница...

Добре, наистина ли е опасно човек да заяви, че е българин в Гърция?

- Моите впечатления са, че е опасно. Защото младите хора в разговор на четири очи си признаваха, че са българи. Но когато видеха повече хора около себе си, отказваха да говорят на български. И това бяха най-смелите от тях. Повечето, въпреки че видимо разбират български, отказват да го говорят пред непознати хора. Местните българи ни предупредиха, че може да имаме проблеми, ако снимаме открито. Ние нямахме официално разрешение за снимки, но се оказахме по-големи късметлии от проф. Благой Шклифов, който загина в Гърция при съмнителни обстоятелства. Той беше най-добрият български диалектолог; през 2003 година по пътя за Сяр го блъска кола със загасени фарове. В болницата уж му вземат кръвна проба за алкохол, а след един ден той умира... Този филм е заснет в негова памет.

И още нещо - в една църква видяхме икона-стенопис на светите братя Кирил и Методий, чиито български имена са замазани с боя и отгоре са написани на гръцки. А свети Методий държи празен свитък, на който е заличена българската азбука. Това важи за всички църкви, в които влизахме - имената на светците са писани по-късно на гръцки.

Вярно ли е, че БНТ е отказала да излъчи филма “Един народ сме”?

- Филмът беше излъчен по националната кабелна телевизия “М-SAT”. Отделно филмът е качен във всички сайтове, които предлагат такива филми. Сега е на разположение в http://www.bol.bg, където е на второ място по интерес след “Властелина на пръстените”; в сайта на ВМРО също го има. Всеки, който разполага с достъп до интернет може да го изтегли безплатно... Но, наистина, в БНТ отказаха.

И нека завършим с нещо много важно - въпреки всичко, в Егейска Македония се наблюдава някакво раздвижване в положителна посока. Българинът Николай Стоянов от град Воден (Едеса) създаде сдружение на българите...

- Да, сега има две организации на българите от Егейска Македония; едната е пробългарска, другата е проскопска. Първата се нарича “Български човешки права”, нейният лидер Николай Стоянов от 1999 година, откакто се занимава с правата на българите, е без работа. А домът му е нашарен с надписи “Смърт на българина”, “Смърт на предателя Стоидис”. Поради този натиск организацията е на ръба на оцеляването. Другата, проскопската организация, се подпомага изключително силно от Република Македония; това е партията “Небесна дъга” или на местния диалект - “Вино-жито”. Тази партия разполага със свои кметове, общински съветници. Това сдружение съществува благодарение финансовата и всяческа морална подкрепа от страна на македонската държава. Докато Николай Стоянов отишъл да поиска 200 долара от българския консул в Солун за поддържане на сайта на “Български човешки права” - и консулът му отказал. За да не сме си разваляли отношенията с Гърция, тъй като разчитаме на подкрепата й за членството ни в ЕС! Виждате за какво става въпрос...

 

 

© Петър Марчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 28.07.2006, № 7 (80