Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛАС ГОМЕС ДÀВИЛА
=============================

Николас Гомес ДàвилаНиколас Гомес Дàвила е роден на 18 май 1913 г. в Богота, столицата на Колумбия; умира също там на 17 май 1994 г. Младежките му години минават във Франция, където бащата, банкер и търговец, отвежда своето семейство, за да даде европейско образование на децата си. Гомес Дàвила учи в бенедиктинско училище, усвоява класическите и основните европейски езици; не е известно да е посещавал университет. 23-годишен се завръща в Колумбия, оженва се и - с изключение на една продължителна обиколка из Европа (1949) - никога повече не напуска родината си. Прекарва живота си в кръга на своето семейство и приятели, отдаден на четене и размисъл в богатата си библиотека от над 30 000 тома, съдържаща много библиографски ценности. Гомес Дàвила развива една несистемна морална философия, чиято мишена е модерната епоха, и която няма равна в остротата на попаденията и дълбочината на прозренията си. Основният корпус на творчеството на Гомес Дàвила се състои от афоризми и съждения, които излизат през 1977 г. в две части, под заглавие "Бележки към един имплицитен текст" ("Escolios a un texto implicito"), последвани от още два тома (1986 и 1992). (Стоян Гяуров)

МИСЛИ

В превод на Стоян Гяуров

  В компанията на Бог, реакционера и глупака
  Камък в блатото

 

* * *
Критика за Николас Гомес Дàвила

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004
Електронно издателство LiterNet