Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИВ КОЗОФСКИ СЕДЖУИК
=============================

Ив Козофски СеджуикИв Козофски Седжуик (1950-2009) е американска теоретичка, дала своя принос в полетата на gender studies, queer theory и критическата теория. Завършва в университета Корнел, а докторската си степен получава в Йейл през 1975 г. Преподавала е литература в Hamilton College, Amherst College, в университета на Бостън, както и в Бъркли и университета Дюк. Именно в периода си в Дюк тя става именито име с книгата си "Епистемология на прикритостта" (бълг. изд., 2005) и последващите си трудове, ангажирайки по политически начин литературната теория в културните войни на 90-те в Щатите, оспорвайки господстващите дискурси на сексуалността, расата, пола, дори на самата категория на литературата. През 2002 г. получава наградата "Бруднер" в Йейл. До края на живота си преподава в City University of New York. Творчеството й е повлияно от Фуко, феминизма, психоанализата и деконструкцията, които се пресичат в уникалния й и много усложнен стил на писане и преплитане на темите за queer-перформативността и себеполагането на идентичността по перформативен път, които теми тя разработва и свързва в творчеството си с критическата теория, Пруст, не-лаканианската психоанализа, Мелъни Клайн, артистичното себепозоваване и 'романа на артиста', и други. Редакторка и създателка на "Series Q" на Университета Дюк, първата концептуална поредица от трудове в queer теорията.

QUEER THEORY

В превод на Станимир Панайотов

Статии
  Queer-перформативност: срамежливостта на Уорхол/бледостта на Уорхол

 

 

© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet