Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИРА ЕБЕНДОРФ
=============================

e-mail : gugla@web.de

Мира ЕбендорфСпасимира (Мира) Ебендорф е родена на 9.02.1965 г. в Лом. Завършва езикова гимназия в Монтана и немска филология в СУ "Св. Кл. Охридски". От 1993 г. живее в Германия със сина си Мартин. Пише поезия и лирична проза на немски и български език и има публикации в двете страни. Участвала е в мнoгoбройни авторски четения в Германия, където е осъществявала редица български културни вечери и е изнасяла реферати за творчеството на жени чужденки, които живеят в Германия и пишат на немски език. Автор е на стихосбирката "Сънят на щуреца" (1995), нейни стихове са излизали в двуезичната антология "Преодолени граници" (1996), в сп. "Palmbaum" (Тюрингия), "Intendenzen" (Йена), "Friederika" (Йена), "Neue Sirene" (Мюнхен). През 1996 г. спечелва втора награда в поетичния конкурс на Съюза на българските писатели. През 2000 г. получава работна стипендия от Министертвото на културата, изкуството и науката на провинция Тюрингия за написване на пиеса, която проблематизира социализацията на чужденци в Германия. През 2001 г. заедно със сина си получава втора награда на провинция Тюрингия за написването и артистично-музикалното изпълнение на чудновати детски радиоистории по открития граждански радиоканал в Йена. В Университета в Йена защитава докторска дисертация, изследваща сравнително източната и западната европейски култури с оглед на жената и женскостта като социален пол и обществен конструкт, като психосоциална реалност и метафора в немскоезичната и българската проза след Втората световна война. От 2002 г. е стипендиантка на фондация "Хайнрих Бьол".

ПОЕЗИЯ

  Когато
  Видение на жена
  На съня
  Българско махало
  Събирачи на мигове

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004

Електронно издателство LiterNet