Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОДОР ИВАНОВ ЖИВКОВ
=============================

Тодор Иванов ЖивковТодор Иванов Живков е роден през 1938 г. в с. Митровци, област Монтана. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и от 1963 г. започва научният му път в Етнографския институт с музей при БАН, където защитава по-късно първия си дисертационен труд и получава научната степен “доктор” (1971). Заедно с акад. Петър Динеков участва в основаването на Института за фолклор при БАН (1973), чийто дългогодишен директор (1982-1992), сътрудник и член на научния му съвет е до смъртта си. В него се хабилитира (1974) и защищава следваща дисертация за научната степен “доктор на науките” (1978). Участва в основаването на списание “Български фолклор” (1975), на което е главен редактор от 1983 г. Същевременно преподава фолклористика (и като професор от 1981 г.) в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и в Софийския университет, а по-късно, и етнология - в университетите в Пловдив и Благоевград. Специализира в С. Петербург (1964), Берлин (1971), Киев (1972) и Париж (1976). Дълги години е заместник-председател и член на Националния комитет на славистите, на Фолклористичната комисия на Международния комитет на славистите и на Националната комисия на Международната асоциация за изследване развитието на славянските култури. Член е на Административния съвет на Международната асоциация за етнология и фолклор. Председател е на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” и на сдружение “Фолк панаир”. Член е на редакционните колегии на сп. “Художествена самодейност”, “Език и литература”, “Фолк панаир”. Награждаван е неведнъж с важни държавни и научни отличия. Народен представител в 37 Народно събрание. Автор е на книгите: “Български антифашистки песенен фолклор (1970), “Народ и песен” (1977), “Фолклор и съвременност” (1981), “Етнокултурно единство и фолклор” (1987), “Етничният синдром” (1994), “Увод в етнологията” (2000), “До следващата запетая” (2000) и “Локус и универсум” (2001, в съавторство). Умира на 31.12.2001 г.

ЕТНОЛОГИЯ

Предговори
  Между бита и пантеона
 
Българските обреди [съавтор: Радост Иванова]

ФОЛКЛОР

Съставителство
  Българска народна поезия и проза в седем тома: т. 2 Обредни песни [съсъст. Радост Иванова]
  Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край [съсъст. Ж. Янакиева]

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2007
Електронно издателство LiterNet