Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВИЗАНТОЛОГЪТ ПРОФ. ПЕТЪР ШНАЙДЕР ПОСЕТИ МАНАСТИРА В С. ЗЛАТНА ЛИВАДА

Елена Шопова

web

Проф. Петер Шнайдер, зевеждащ катедрата по византология в Кьолнския университет и президент на Световната асоциация на византолозите, посети манастира в с. Златна ливада. Същият бе придружен от акад. д-р Росен Милев, президент на Фондация Балканмедия и проф. Аксиния Джурова - Директор на Центъра за славяновизантийски проучваия "Иван Дуйчев" - София.

Инициативен комитет от с. Златна ливада начело с кметския наместник Тодорка Радева посрещнаха изтъкнатите учени в светата обител на манастира край селото с хляб, мед и китка здравец. Тук бяха и кметът и зам.-кметът на Община Чирпан, Васил Донев и Ивайло Крачолов, както и свещеникът отец Йоан.

В своето приветствено слово акад. Р. Милев подчерта значимоста на посещението на именития византолог и то на връх 24 май. Той определи манастира като голям културен капацитет и позитив не само за региона, но и за цяла България.

Проследявайки житието и делото на Св. Атанасий за създаването на най-старото християнско средище не само в България, но и в цяла Европа (през 344 г.), акад. Росен Милев разказа за работата на учените за доказване на този исторически факт чрез сравнителния анализ на научни открития, битови легенди и научна историческа литература. Той подчерта и заслугите на проф. д-р Г. Елдъров от университета "Серафикум" - Рим, тъй като ако досега науката е разполагала само с материали за старите манастири в Западна Европа, то чрез новите факти около манастира в с. Златна ливада, които професорът открива в секретния архив на Ватикана, е налице възможност манастирът да бъде поставен в общата историография на Европа като предхождащ с 10-15 години манастирите във Франция, Англия, Испания.

Можем да предполагаме, че най-старият манастир в Европа е този в с. Златна ливада - категоричен бе Милев. За бъдещето и статута на манастира огромна и съществена роля ще има в бъдеще отношението на Общинското ръководство на Община Чирпан, подчерта академикът.

Проф. Аксиния Джурова в своето изказване подчерта необходимостта да се търсят средства за археологически изследвания, да се открият текстовите извори, откъде идват, какви са, да се привлекат учени от чужбина с помощта на проф. Шнайдер за паралелна научна дейност.

Кметът Васил Донев определи посещението на изтъкнатите учени в манастира в с. Златна ливада като добър знак и добро начало не само за учените, но и за региона и местното население.

Гостите разгледаха манастира, запалиха свещ пред иконата на "Св. Атанасий", посетиха лечебния извор и оставиха всички свои грехове в скалния отвор.

Местното население изпрати гостите с пожелание за бъдещи научни успехи и нови срещи.

Повече за манастира >>>

 

 

© Елена Шопова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 28.05.2004, № 5 (54)