Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАНАСТИРЪТ В С. ЗЛАТНА ЛИВАДА - НАЙ-СТАРИЯТ В ЕВРОПА

Елена Шопова

web

Манастирът в с. Златна ливада (новата постройка)Научна експедиция в манастира “Св. Атанасий” край с. Златна ливада, Чирпанско, осъществена на 18 януари 2004 година, доказва, че това е първият манастир, основан по българските земи, и най-старият действащ и днес манастир на Европейския континент - това обяви акад. д-р Росен Милев, ръководител на експедицията и президент на Балканската медийна академия (“Балканмедия”).

Манастирът е основан през 344 г. от Св. Атанасий Велики, патриарх на Александрия. След като приключва църковният събор в Сердика, той се отправя към столицата Константинопол, откъдето се завръща в седалището си Александрия в Египет. По пътя си спира и преспива в римската крепост, чиито останки днес се намират до манастира. Св. Атанасий решава да се основе манастира, предвид обстоятелството, че в областта на Берое, днешна Ст. Загора, живеещите готи и други племена са подложени на силен натиск от еретици-ариани, непризнаващи Христос. След смъртта му през 373 г. той приема и неговото име. Това се потвърждава от житието на св. Атанасий, от аналите на Александрийската патриаршия, така също и от останките на “Римския манастир”, както го наричат хората от този край. Манастирът “Св. Атанасий” е най-старият манастир в Европа, следван от шотландския “Кандита каса” (360 г.) и др. Съществуват и много легенди за чудеса, свързани със светеца и манастира, като намирането на лечебния извор (аязмото) и неговата лековита вода, която привлича богомолците и днес.

В манастира е отсядал и Васил Левски. Новата сграда е сътворена през 80-те години на миналия век по идея на Людмила Живкова. През 2003 година на поклонение в манастира идва и сегашният Александрийски патриарх и папа на египетската земя - Петър VII, т.е. вторият човек в йерархията на православието след Вселенския патриарх, което пак според акад. Росен Милев потвърждава, значимостта му за християнския свят.

За честване на 1660 г. от създаването на манастира Община Чирпан учреди инициативен комитет начело с кмета Васил Донев, кметския наместник на с. Златна ливада Тодорка Радева, почетните граждани на Чирпан Никола Манев и Атанас Стоев, директора на ДСК Чирпан - Атанаска Тотева, отец Йоан, Христо Танев - художник от Ст. Загора и др. Юбилеят ще се проведе под патронажа на областната управителка Мария Нейкова според думите на зам.-кмета Ивайло Крачолов. Избран е инициативен комитет и в с. Златна ливада. За благоустрояването на манастирската обител строителната фирма АМ “Тракия” ПИ СИ АЙ”, ще ремонтира пътя до манастира, кладенеца до аязмото, стълбата на скалния масив-пещера. Предвидено е издаването на луксозни брошури на български и английски език, картички от манастира, както и провеждането на научна конференция. Юбилеят е насрочен за храмовия празник на манастира - 2 май 2004 г., когато се чества Св. Атанасий. Инициативният комитет в с. Златна ливада, начело с Тодорка Илиева, ще организира и земляческа среща.

 

 

© Елена Шопова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 30.03.2004, № 3 (52)