Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЧИРПАНСКИ ХУДОЖНИК ДАРЯВА ПОРТРЕТ НА ПЕТЯ ДУБАРОВА

Елена Шопова

web

В навечерието на най-светлия български празник - 24 май - чирпанският художник Костадин Събев, станал известен с портретните рисунки на чирпанските кметове, възрожденци и всички министър-председатели на България, направи своето поредно дарение - живописен портерт на трагично загиналата млада поетеса Петя Дубарова - на учениците от СОУ "П. Яворов" в Чирпан. Творбата е рисувана през 1986 г. Поет, приятел на маестрото, го подтикнал да направи портрета, като за прототип е послужила снимка на Петя Дубарова, добре известна от личния й архив, където тя е в ученическа униформа и с книга в ръка.

Трудно ми беше да се разделя с картината, споделя Събев, но мисля, че най-доброто място за нея е сред учениците - "нейните връстници", и се надявам тя да бъде пътеводител в техния образователен процес и себеутвърждаването на всички талантливи чирпански деца, е категоричен художникът.

Директорката на СОУ "П. Яворов" Иванка Ненкова с благодарност и задоволство заяви, че сполучливият портрет на Петя Дубарова ще бъде поставен на почетно място в един от кабинетите по български език в училището, което ръководи.

 

 

© Елена Шопова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.05.2004, № 5 (54)