Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОРТРЕТИ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ИЗЛОЖИХА В ОБЩИНА ЧИРПАН

Елена Шопова

web

В рамките на програмата за честване на 126 годишнината от Освобождението на България бе открита изложба на портрети рисунки на всички министър-председатели на България от 1879 г. до днес - от Тодор Бурмов до Симеон Сакскобургготски. За автора на 48-те портретни рисунки - Костадин Събев това е трета самостоятелна изложба. Самоук творец, на когото Бог е начертал на челото да бъде художник, той работи в областта на портрета, нарисувал е 20 портрета на чирпанските кметове и с това се реализира идеята на общинската администрация да се оформи кът на кметовете в Общината. Броят на чирпанските възрожденци, нарисувани от художника, е 22, между които на Иван Андонов, Димитър Матевски, Михаил Кочев, на известните чирпански личности: П. К. Яворов, Атанас Крачолов, Димитър Данаилов и др, които пък дарява на Историческия музей в Чирпан.

За първи път обаче Костадин Събев рисува тези, които са били начело на държавното кормило в периода от 1879 до 2004 г. Титаничен труд, взиране в архивни снимки и огромна издирвателска дейност са съпровождали новите творби на художника, констатираха посетителите на изложбата и почитателите на изобразителното изкуство. Специалистите определят изложбата като национална по обхват и й предричат дълго пътуване из страната. Главният уредник на ХГ в Чирпан, Владимир Кондарев, определи Костадин Събев като зрял майстор на четката, в чиято палитра се раждат нови творби с вещ графичен израз, каквито показва в последната си изложба. Писателят Петко Огойски, приятел на автора, предрече голям успех на изложбата във времето и определи заслуженото място на художника Събев в редицата на чирпанските възрожденци.

Към поздравленията на представителите на общинската администрация: зам.-кмета - Ивайло Крачолов, Светла Радева, гл. специалист в отдел “Просвета и култура”, се присъединиха и тези на Иван Неврокопски - председател на репресираните в България, и Богдана Камбурова, представител на областното ръководство на БЗНС - Ст. Загора.

Накрая художникът благодари на всички, помогнали за реализацията на изложбата и за издирвателската дейност на снимковия материал, послужил за база на творбите му, и сподели желанието си те да останат в родния му Чирпан.

 

 

© Елена Шопова, 2004
© Издателство LiterNet, 14. 03. 2004
=============================
Първо издание, електронно.