Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛЕКСИ НАЙДЕНОВ
=============================

За контакти по повод творчеството на автора: a101@abv.bg

Алекси Найденов е роден през 1926 г. в с. Манастирище, Врачанско. Завършил е ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност театрознание. Работил е като редактор в Радио София и в Центъра за художествена самодейност, бил е драматург в Кюстендилския окръжен театър. Автор е на множество фейлетони, разкази, сценки, спектакли и пиеси. Драматизирал е романи, повести и др. произведения на големи български и чужди автори, които са играни на столична и провинциална сцени. Негови са сценариите за игралните филми: "Белият кон", "Армандо", "Между капките" и др. По цензурни съображения на Киноцентъра не били заснети платените сценарии "Американецът" и "Лов на делфини". През шестдесетте години става известен с популярните предавания на Радио София "Миладин и Костадин" и "Ало, младежи, търсим таланти"; негови сценки и фейлетони са изпълнявани с успех непрекъснато до средата на 80-те години на ХХ в. от Г. Парцалев, Ст. Мутафова, Н. Анастасов, Т. Лолова, Л. Петрова и др. На сцената на Театър 199 е поставена пиесата му за един актьор "Кара амико", на голям успех се радват драматизациите му по романа на Д. Димов "Тютюн" и повестта на Ив. Вазов "Немили-недраги", която осъществява заедно със Ст. Гецов. Множество негови естрадни спектакли и рецитали са играни на самодейна сцена и могат да се открият в годишнините на сп. "Естрада". Произведенията му трудно достигат до публиката. Понякога пише под псевдоним или от името на други автори. Поради кризата в българското кино не намират реализация многосерийните му филми: "Убийство или самоубийство?" - нов поглед върху драмата на П. Яворов; "Коридор № 8"; "Последните дни на цар Борис ІІІ"; "Непобедимата стюардеса"; сценариите за игрални филми: "Туп", "Красивата лудост на джаза", "Ябълката на Давид", "Отрова за щурци" и др. Умира на 04.01.2004 г. в София.

ДРАМАТУРГИЯ

Пиеси
  Лудата [съавтор: Светлана Алексиева]

ТВ сценарии
  из Убийство или самоубийство [съавтор: Светлана Алексиева]

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004
Електронно издателство LiterNet