Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
КРИЛЕ И БИТКИ ИЗПЪЛВАТ ТВОРЧЕСТВОТО НА НИКОЛАЙ РУСЕВ.
("Лириката е само като лукс")

Елена Владова

web

Авторът за себе си

Николай Русев "Автопортрет", 1988“Рисуването не е състезание и не е важно какво мислиш за себе си като художник. Изкуството има категории и аз се стремя към тях. За мен художникът е човек, който се занимава с изкуство, а не с визия. Изкуството не е шоу, то се  нуждае от силни личности. Петербург, където получих образованието си, е за мен като един Константинопол - огромен град с огромен дух. По мое вътрешно чувство не е случайно, че учих там. Виолетовата руска душа ми е близка.

Цялото ми творчество е изпълнено с криле и битки, а лириката в него присъства само като лукс. И за мен самият е интересно да установя, че в ученическите си години рисувах по-абстрактни работи, а след това се насочих към класическата живопис - обратно на повечето мои колеги. В американския и английския арт печат, където са се появявали отзиви за изложбите ми там, определят творчеството ми като “съвременно европейско изкуство”. Това означава, че проблемите, които интересуват мен от гледна точка на сюжетност и работа с картинната плоскост, са и проблеми на художниците от цял свят. А първото и най-важно нещо, на което уча учениците си, е да бъдат хора”.

Баталните композиции и творбите с религиозна тематика

Николай Русев "Вратата - Апокалипсис по Йоан", 1988са предпочитани от художника Николай Русев. В платната му често могат да се срещнат образи, взети от историята или библейските притчи. В баталните композиции те са алегория на вечната борба между доброто и злото, а в платната с религиозна тематика символизират вечния стремеж на човека към съвършенство и извисяване. Първата показвана монументална живописна творба на Николай Русев е “Вратата - Апокалипсис по Йоан” (ЦСИ, 1998 г.). В същността си тя е концептуална работа, но изпълнена с класически живописни средства. Съставена е от 12 платна с различен формат, разположени в 4 панела с възможност за визия на 360 градуса. Във “Вратата...” могат да се забележат и експериментите на художника с обратната перспектива. Николай Русев работи и пейзажи, които винаги рисува от натура, а портретите предпочита да изобразява графично. Той бе инициаторът за  провеждането на артфестивала на открито на 24 май, в който бяха представени различни видове изкуства.

Николай Русев

Николай Русев работи в областта на графиката, рисунката, живописта (кавалетни и монументални форми) и илюстрацията.

В досегашния си творчески път художникът има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина. Част от тях са съвместни със съпругата му Марина Варенцова-Русева. Последната им обща експозиция бе в галерия “Палас” в ДКС - колекция портрети - рядко представян от съвременните художници жанр. Индивидуалните изложби на Николай Русев във Варна са три - в галерия “6+” (живопис, декември, 1995 г.), в Центъра за съвременно изкуство (ноември, 1998 г.) и в галерия “Палас” (ретроспективна изложба - графика и рисунка, февруари, 1999 г.). Досега художникът има две изложби в лондонската галерия “Alchemy”, и една в галерия “Агора” в Ню Йорк. Илюстрирал е три книги с детски приказки и поезия.

Прочетете интервю на Елена Владова с художника (1999 г.) >>>
Посетете страницата на Николай Русев и Мария Варенцова-Русева >>>

 

 

© Елена Владова, 2000
© Издателство LiterNet, 20. 02. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 20.  10. 2000.