Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
МУЗЕЙ "ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ".
Минало и настояще под един покрив

Елена Владова

web

Артистичното общество във Варна няма нужда от специални покани и уговорки, за да присъства на всяко поредно откриване на изложба в музей-галерия “Георги Велчев”. Мястото е добре известно и не може да се обърка с друго галерийно пространство в града. Художници, актьори, музиканти, хора, изкушени от словото и почитатели на изкуството знаят, че в музей “Георги Велчев” ще срещнат събратята си по интереси и по душа. Добре известен е и уредникът - изкуствоведът Румен Серафимов. Сериозната му работа в “Георги Велчев” започва през 1996 г., когато на 9 август музеят отваря врати за широка публика и с програма за бъдещето на подобна културна институция, която продължава да се развива и обновява вече четвърта година.

Музей “Георги Велчев” съществува от 1991 г.,

Румен Серафимов (в средата) с колекционера Иван Ненков и художника Милко Божков. когато е дарен на града от роднините на големия художник. През следващите години до 1995 той функционира като музей в буквалния смисъл на понятието. В началото посетителите му идвали, за да се срещнат с творчеството на художника. Във фонда на музея се съхраняват 240 творби на Георги Велчев, представящи по-голямата част от творчеството му. Днес 50 от тях съставляват постоянната експозиция, разположена в две от залите, а в останалите три се сменят изложба след изложба, които се откриват все на 9-то число - принцип на уредника Румен Серафимов. Музеят е реконструиран изцяло през 1995 г. и открит с колекция от 70 творби на Георги Велчев, която се задържа цяла година. В началото Румен Серафимов систематизира фонда, подновява и външния вид на картините, за да ги съхрани за още живот. Тогава започва и работата си по четирите различни

програми, които отличават музея

от архаичната представа за консервативността на институцията. Първата от тях, и може би най-популярната, е изложбената, чието начало е поставено през 1997 г. с колекция от творби на художници от страната. Ежемесечният цикъл от експозиции започва всяка пролет задължително с изява на млади автори и привършва малко преди Нова година. Отличителната черта на всички изложби е, че в най-дълбоката си същност те не са хаотичен сбор от творби на различни автори, а са или представителни индивидуални експозиции, или кураторски проекти, които изследват художествени явления. Такива са реализираните “Линеарният език”, “Цветът като живописен език”, “Новият символизъм”, “Еротика и изкуство” и др. Втората програма, насочена главно към обучаващите се в областта на изкуството, е образователната. Три са акцентите, заложени в нейната концепция: “Непознатият Георги Велчев”, “Световна и българска маринистика” и “Феномени на класическото и съвременно изкуство”. “Образователната програма тепърва ще се обогатява, като стремежът е да се разширят възможностите за визуално представяне на материята чрез прожекция на филми, диапозитиви и др.”, уточнява уредникът на музея Румен Серафимов. Акцентът в третата програма - “Творчески срещи в “Георги Велчев” е поставен върху импровизираните срещи с интересни личности, с които може да се беседва на различни теми. Сред досегашните гости на музея са били изкуствоведите Филип Зидаров, Мария Василева и Елисавета Мусакова; художниците Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, които споделиха опита си след пътуването си в САЩ; писатели, чиито книги са тръгвали към читателите след срещата с тях в музея и др. Мнозина може би си спомнят и беседите с групата холандски художници миналата година. Работата по проекти, свързани с участието на чужди автори и представянето на българско изкусто в чужбина, е четвъртата програма, по която работи музей “Георги Велчев”. От 1994 г. до сега музеят е бил основен организатор на редица изложби в чужбина, представящи творчеството на български художници - в Швейцария (в градовете Сан Гален и Солотурн), в Германия (в град Ерфурд), в Холандия (в Дродрехт, където миналата година бяха представени 45 автори от цялата страна).

Уредникът Румен Серафимов

В цялото безсмислие на консумативното ни съвремие се опитвам да съхраня едно място, каквото е музеят, където малкото на брой духовни хора да се чувстват уютно. Вярвам, че духовното живее в определени хора, то трябва да се търси, отглежда и насърчава, за да може след това да се поднесе на културната публика. Основната ми цел в началото бе да оживя музея и да покажа на практика модерния смисъл на тази културна институция. Съвременният музей на само съхранява миналото, но представя и новото изкуство, той е определящ фактор в културния живот. В начина ми на работа е заложено дълбокото ми убеждение, че всяко направление в изкуството има свое право на живот и търсейки баланса, трябва да се показва най-доброто от тях. Не фаворизирам нито една от съществуващите днес насоки в изкуството, основният ми критерий е високо ниво на работа, което не се съобразява с комерсиалността, а с артистизма. Изложбите си откривам не случайно на всяко 9-то число. 9 е цифра, натоварена с дълбоко семиотично значение. Вярвам, че всичко около нас си има вътрешна символика и че всичко е знак за нещо друго, скрито зад видимото.

Равносметката в края на 2000 г.

показва, че досега в музей “Георги Велчев” са осъществени над 40 изложби - индивидуални или подчинени на кураторски проекти, решаващи определен естетически проблем. “Изтичащата година бе изключително активна по отношение на изложбения цикъл, тя бе посветена на художника като личност и индивидуален творчески път”, отчита уредникът Румен Серафимов. През 2000 г. зрителите се срещнаха с творчеството на Володя Вълчев, Петко Петков, Иван Минчев, към широката публика се завърна с изложбата си и Николай Николов. Музей “Георги Велчев” бе и основният координанатор на Дните на пластичните изкуства - инициатива, която обединява в едно усилията на частни и държавни галерии в името на изкуството. В рамките на фестивала музеят бе куратор на три експозиции, едната от които бе посветена на съставността в изкуството.

В бъдеще

музей “Георги Велчев” ще продължи да работи върху основните си програми. Акцентът през следващата година ще бъде върху изявите на млади автори. По традиция първата изложба през март ще бъде на млади автори, две ще са самостоятелните - на Стефка Георгиева и на Димо Миланов. Догодина ще се представят още Сашо Анастасов, Дария Василянска и Кина Петрова. 5-годишнината на музея ще бъде отбелязана на 9 август, а 20 дена по-късно ще започне II издание на Август в изкуството, в което ще има и чуждо участие - от Холандия и Турция. А века музей “Георги Велчев” изпраща с изложбата “Картината 2001” с творби на 40 художници от Варна, която може да се види и сега.

 

 

© Елена Владова, 2000
© Издателство LiterNet, 06. 04. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 29.  12. 2000.