Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАЛЕРИЯ 111.
Шарена палитра за всички вкусове

Елена Владова

web

През февруари следващата година галерия 111 ще отбележи 3-годишния си рожден ден. През изминалото време в салона са намерили място творби на около 100 автори от цялата страна, около 30 са самостоятелните изложби. Въпреки това галеристката Дора Съботинова е категорична: “Любимата ми картина, която съм продала през тези години, е “Прозорецът” на Иван Обретенов”. Самата тя е завършила специалност “сценични кадри” в Пловдив. Продължава да рисува и сега, като работи в областта на живописта (“понякога продавам и самата себе си”). Преди това доста време е работила в Кукления театър във Варна и в Добрич, занимавала се е и с мода. (“Аз съм черната овца в семейството ми, където всички са лекари”). Двете й деца също вървят по пътя на изкуството - учат пиано в СУИ “Д. Христов”.

“Във всяка сериозна дейност на възрастните има и нещо детинско”, счита Дора Съботинова. Художникът Иван Милушев донесъл за изложбата си 11 картини, защото галерията е “111” и това му носело късмет. Виолета Радкова пък поискала изложбата й да се открие точно на 11-и.

Сериозното начало на галерията

Иван Милушев - “Диана”, маслени боиобаче е поставено, не както може да се предположи, на 11-и, а на 23 февруари. Първата изложба е сборна, представени са 20 автори от цялата страна с живопис, графика, акварел и скулптура. Следва експозицията с икони на Росен Германов, автор от Ямбол. Палитрата на гостувалите индивидуално художници е шарена и не е съобразена нито с определени стилови предпочитания, нито е ограничена в рамките на града. В галерия “111” преди година показа живописните си платна Петър Мичев, един все още не много познат автор във Варна. В салона са показвали изкуството си художници като Долорес Дилова, Сули Сеферов, Георги Зайков-Зайо, наскоро и Иван Милушев - все имена, които не се нуждаят от специално представяне. Галерията не се страхува да представя и млади автори, чиито творчески биографии тепърва ще се попълват. Почти дебютните си стъпки в изкуството тук са направили художничките Кремена Цанкова (наскоро тя откри в салона и втора изложба) и Петя Папазова. Със сборна изложба са се представяли и ученици от художествените паралелки на училище “Неофит Бозвели”, възпитаници на СУИ “Д. Христов”, сред които Явор Григоров. Последните две експозиции в галерията бяха доста “театрални” - изкуство, което е слабост на галеристката - на Виолета Радкова и на младата Ванина Гелева, сценограф по образование. В галерия “111” са се представяли още Христо Кирилов и Цанко Цанков от Варна, Огнемир Киров от София, Румен Райчев (преподавател в НХА). Откритие на галерията е Борис Сариков от Пловдив, който се представи с оригинални пластики-осветителни тела.

Във фонда

на галерията могат да се намерят произведения на живописта, графиката, скулптурата и приложното изкуство на съвременни художници, както и творби на стари майстори. Сред авторите има и такива, чиито работи могат да се намерят само тук. В подборката от скулптура има творби на Здравко Салабашев и Илиян Шарков. Галерията предлага графика на Иван Милушев, Стоимен Стоилов, Милко Божков и др. Живописната сбирка се дължи на имената на Светлин Русев, Милен Маринов, Иван Обретенов, Михаил Камберов, Захари Каменов, Васил Чакъров, Тоня Горанова, Методи Душков, Иван Димов, на малко известните във Варна художници от Ямбол Диана и Петко Йорданови, на Димитър Митев от Добрич и много други. Едно от най-новите имена в областта на керамиката е Меглена Шаланова, а в областта на текстила - Ирена Профирова. Галерията предлага и авторска бижутерия, голяма част от която е дело на Ани Гюдюлева от София.

Галеристката Дора Съботинова

Дора СъботиноваВ днешно време е трудно да се каже каква е насоката на една галерия и докъде свършва комерсиалното и започва чистото изкуство. Този проблем е още по-осезаем, когато галерията е частна и има много други разходи. Галерия 111 се намира в комплекс “Димят”, те са свързани, отношението от страна на собственика е изключително добронамерено. Оказва се, че помещаването на салона тук е удобна и съвременна форма за представяне на произведения на изкуството. Тук стават много бизнес срещи, промоции, а в самата галерия се срещат доста хора на изкуството, словото, театъра...

Аз съм човек с художествено образование и винаги съм искала да представям колеги, които харесвам. Любими са ми всички, които каня. Предпочитам автори с по-експресионистичен и импресионистичен изказ, но е трудно да си позволиш да показваш само един стил. Считам, че не винаги всичко в търговията е пари. И все пак, в днешното сложно време добрата галерия е тази, която продава авторите. Добрият галерист не е само този, който може да си наеме помещение, да уреди изложба и да осъществи контакт с художници. Ако той прави само това, е просто един успешен пазач.

Често показвам варненски художници, както и млади автори от града и ученици. Това е моето добро дело за Варна - моя град, на който много държа. Държа на работата си и изключително много на семейството си. Именно то ми създаде необходимите контакти за съществуване на галерията. В такъв смисъл благодаря за моралната подкрепа и помощта на баща ми - д-р Христо Кокенски и на многото приятели.

 

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 04. 12. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.