Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"6+6. Сборник стихотворения"
/"Страница", Пловдив, 2001/

Борис Ангелов

web

сб. "6+6", Пд., 2001В памет на Добромир Тонев, точно година (6+6 месеца) след смъртта му (на 24. 03. 2001 г.), приятелите, почитателите и последователите от поетическата академия, кръстена на/в негово име, издадоха сборника "6+6", отпечатан от "Страница" с материалната подкрепа на отдел "Култура" в Община Пловдив и лично на заместник-кмета г-н Анастас Бадев. Както разбираме от предговора на Недялко Славов, книгата е била замислена от самия Добромир Тонев, като продължение на сборника "Друга вода", но останала неосъществена от безвреме напусналия ни творец. Ако "една антология е покана за сватба", както пише Пенчо Славейков в преддверието към "На Острова на блажените", проектирана отново във връзка с календарната година (книга от 365 страници) и завършваща с погребалното “Може би моя”, то бихме казали, че над пловдивския поетически сборник тегне отпечатъкът на смъртта (но и на възкресението!). Какво по-благородно нещо от книгата като ©помен, зареден с почит към големия поет!? Напълно съм съгласен с Н. Славов, че стихотворенията в "6+6" "са в цялата клавиатура на поезията - от елегичните полутонове на фрагмента до гневните акорди на сатирата и социално ангажираните стихотворения." При други обстоятелства обаче бих видял това разноезичие като проблем, защото ако трудността на прехода от едно до дванадесет, от поет към поет, е извинимо с "творческото присъствие, определената физиономичност на всеки един от авторите", то вътрешната разнородност на блоковете определено не е в интерес на рецепцията, а това лесно би се избегнало, да речем, със запомнящи се цикли или поне с тематична, идейна или тонална съзвучност. Втората половина на книгата е по-силната, в нея изпъкват стиховете на Д. Краев, И. Иванова, С. Караянева, С. Станоева и Т. Коджабашев. Остава ни само да очакваме с интерес и самостоятелните сбирки на пловдивските "академици".

 

 

© Борис Ангелов, 2002
© Издателство LiterNet, 14. 09. 2002
=============================
Публикация в сп. Страница, Пд., 2002.