Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Димитър Боримечков > Трифон Зарезан в Бесарабия / 2007, № 2 (87)

LiterNet, 2007, № 2 (87)
=============================

ДИМИТЪР БОРИМЕЧКОВ

Трифон Зарезан в Бесарабия

Много незабравими мигове и вълнуващи моменти има в моя фотографски живот. Едни от тях са зимните празници. Особено Трифон Зарезан. Забелязал съм, че в тях има колкото радост, толкова и тъга. Старите хора, живели и видели много, уж се веселят, уж се радват, че доживяха да видят възраждането на българските традиции, а очите им са пълни с тъжни спомени. Вглеждам се в снимките от миналите десетилетия и в снимките, които съм правил в по-близко време. В тях виждам своите съграждани - отрудени, загрижени дори и в празник. Ето ги, на Трифон Зарезан. Според мен той е най-емоционалният сред зимните празници. Пеят ли, пеят. И откриват душата си. А и виното, кехлибареното, е и за това - да се отпусне човек. Да забрави за кратко грижите си.

"Мите, снимай ни, че да има какво да си спомним на старини, да видим, какви сме били", ще ми кажат някои жени, пийнали повечко, отколкото трябва. Но нали е студено, градусите като че ли ги няма. Докато зарязват лозето, докато го поливат, чувам пожелания за здраве и бъчвите наесен да са пълни. Лозарите се шегуват, вдигат наздравици и хич не се притесняват от обектива, насочен към тях. Поруменели - от виното ли, от студеното време ли, те се нареждат един до друг - за снимка. Спомням си как години наред в ролята на Трифон Зарезан беше най-добрият лозар в Тараклия Николай Рабаджи. Благодарение на този празник станахме приятели. На 14 февруари 2004 г. той ми каза: "Митко, хората с това ще ме запомнят, че съм изпълнявал ролята на Зарезан. А на децата и на внуците ще оставя твоите снимки". Свечерява се, а кръшните хора като че ли нямат край. Наесен, на Димитровден, аз ще почерпя моите земляци. И пак ще ги снимам. Колко му е - да ги увековеча.

Димитър Боримечков. Снимка за спомен
Снимка за спомен

Димитър Боримечков. Мариана Бакарджи по време на празника
Мариана Бакарджи
по време на празника

Димитър Боримечков. Подрязване на лозето
Подрязване на лозето

Димитър Боримечков. Иван Боримечков - вдъхновител, душата на българските празници в Тараклия
Иван Боримечков -
вдъхновител, душата на българските празници в Тараклия

Димитър Боримечков. Николай Рабаджи - в ролята на Трифон Зарезан
Николай Рабаджи -
в ролята на Трифон Зарезан

 


© Димитър Боримечков
© Артзона & списание LiterNet, 2007, № 2 (87)