83. ИЛЬО ВОЙВОДА

Том ІІ: Хайдушки песни

че ми е юнак над юнак:
Иля го крушум не бие,
Иля го калъч не сече.

Горна Оряховица (СбНУ 26, с. 161, № 155).

Бележка на съставителя (Осинин): "Ильо Марков е роден от с. Берово, Македония. Станал хайдутин, за да отмъсти за брата си, убит от турците. Скоро около него се събрали около 200 души такива недоволници. От тях Ильо отбрал 15 и ги повел по Доспат планина. Шест години ходил в тая планина. Байрактар му бил някой си Стоимен. Макар да са имали много сблъсквания с потери, никой не е бил убит или ранен. Ильо е бил страшилище за турците. Като пазач на Рилския манастир много пъти е разбивал турски хайдушки чети. В 1861 избягал в Сърбия. Дочакал е Освобождението (Хитов, Моето пътуване, II изд., с. 85-87)."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.