67. КАРА СЪБЕ ВОЙВОДА

Том ІІ: Хайдушки песни

та па ми падна, издъхна.
Кога си Събе убиха,
то и султанът хванаха,
султанът Есерлийският.

Хитов П., Моето пътуване по Стара планина и животоописание на някои български стари и нови воеводи, Букурещ, 1872, с. 124.

Бележка на съставителя (Осинин): "Кара Събе е роден в Сливен. Действувал е през първата половина на XIX в. в Котленския балкан. Според Панайот Хитов той бил ученик на двамата братя Бунарджи Минчорглар, които са ходили около 15 години из Стара планина - единият като войвода, другият като байрактар. След като по-големият брат убил по погрешка брата си и се оставил от хайдутлук, Кара Събе станал войвода. Мосокожали било чифлик на "султана" в с. Есерлий, Сливенско. Такива" "султани (местни владетели) имало в Югоизточна България. Най-късно такива "султани" се задържали в с. Върбица, потомци на които има и днес. Есердийският "султан" се провинил пред централната власти повикал Кара Събе да го пази. Събе е бил убит с измама."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.