64. ДИМИТЪР КАЛЪЧЛИЯТА И ПЕЙО

Том ІІ: Хайдушки песни

изсече много низаме
и анадолсяи манафе,
и добруджански татаре
по тие влашки кърове.

Хитов П., Моето пътуване по Стара планина и животоописание на някои български стари и нови воеводи, Букурещ, 1872, с. 117.

Бележка на съставителя (Осинин): "Пею Буюклията, родом от с. Козогмоде, сега Козарево, Новозагорско, бил пръв сподвижник на Димитър Калъчлията. Заедно със Златю Конарченина бял заловен в Ямбол и заведен в Сливен на разпит при Зейнил паша. Горната песен е съставена по тоя повод. Пею хайдутувал от 1837 до 1842. Димитър и Пею са били ученици на Бойчо войвода и са се подвизавали през първата половина на XIX в. Бойчо е загинал в бой със Зейнил паша, нишки паша. Същият е дошъл с 500 низами в Сливен да лови хайдути. Войната, за която се товори, е от 1828-1829 или Кримската от 1853. Димитър Калъчлията е родом от с. Торлак махле, Новозагорско. (Според П. Хитов - от Теке махла, Новозагорско, а според други - от Омарчево, Новозагорско). Върлувал в първата половина на XIX в. Негов район на действие е била цяла Източна България - от Одрин до Варна, но свърталище му били Сливенският и Котленският балкан и Бакаджиците. Любимо място му е бил връх Разбойна при трите хайдушки кладенци. Калъчлията е правил големи пакости на турците и обирал пощата. Помагали му овчари по планинските кошари. По Разбойна ятак и прислужник му бил Петко Костадинов Батоскин, говедар по тия места. Понякога вземали залог турски и чорбаджийски деца, за които получавали откуп. Веднъж улавят сина на Вълко кехая от Жеравна, Димчо кехая, водят го 20 дни със себе си и взели от баща му 55 000 гроша откуп. Друг път завеждат в къшлята на Вълко кехая в с. Пандакли, Ямболско, едно кадънче и под страх на смъртно наказание го оставят, а овчарите да го гледат добре в едно скривалище, докато получат откуп от богатия турчин. След 30 години хайдутуване Калъчлията бил заловен в Балчишко и затворен в Русе, където го обесили през 1858. От изброените му в тая песен другари Пею Буюклията е бил от с. Козарево, Злати Пехливанов от с. Конаре."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.