205. НИКОЛА И ЛАЛКА

Том ІІ: Хайдушки песни

Развръзаха му черни кадънки,
завръзаха му белите ръце,
откараха го в Филибе града.

Калофер; непубликувана.

Бележка на съставителя (Осинин): "Никола бил от рода на Деличеви - момък, неженен; в Балкана към "Пръскалото" в скалите има дупки, наричат ги "Николови дупки"; там Никола се крил от турците; Никола и Добри били главатарите…"Къде Кръстецът, къде Малкото село, отвъд Гюладжии убили Добри войвода. Паднала му чантата със списъка, по който сетне ги изловили". Добри войвода не била калоферец. Васил Яръка бил родом от Митирозово, живеели в Калофер. Разправят, че той издал Никола, когато слязъл да се лекува у тях си. Стоян Лийков бил женен, а Стою Коса - ерген. Стойко Иванчин бил също женен. Доживял Освобождението."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.