170. ЮНАК СИРХАТЛИЯ

Том ІІ: Хайдушки песни

огън накладете, пушки размръзнете,
пушки от рамена, сабли от кръстове -
сам ще ида Селяма да търся,
сам със него сили да премеря.

Константинов Д., Жеравна в миналото и до днешно време, изд. читалище "Единство", Жеравна, 1948, с. 494.

Бележка на съставителя (Осинин): "Песента е придружена със следната бележка: "Правдоподобно е да се заключи, че този юнак сирхатлия е родоначалникът на сиркатският род, чиито потомци се отличават със забележителен волев характер."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.