Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КУРТ КЛИНГЕР

Венцеслав Константинов

web | Немски есета и студии от XX век

Курт КлингерКурт Клингер (1928-2003) е австрийски поет, белетрист, есеист, публицист и литературен и театрален критик, роден в Линц. Следва театрознание, германистика и философия във Виенския университет. Завършва с докторат по философия. В продължение на повече от двадесет години (1955-1977) е драматург в Линц, Грац, Дюселдорф, Франкфурт на Майн и Цюрих. От 1978 г. е писател и публицист на свободна практика във Виена. Ръководи "Австрийското литературно дружество" и издава авторитетното списание "Литератур унд критик", както и списанието за театър "Ди Рампе".

Литературния си път Курт Клингер започва като поет със стихосбирките "Хармония от кръв" (1951), "На гости на Земята" (1956) и "Нишките на съдбата" (1959). Следват поетическите книги "Лъвски глави" (1977), "На лимеса" (1980), "Празникът на черешите" (1984), "Скок във времето" (1987), "Спомени за градини" (1989) и "Цъфтящият кораб" (1998). В 1967 г. издава сборника с разкази "Четвъртата стена". Автор е и на пиесата "Места на действието" (1971). Освен това Клингер публикува редица книги с есеистика - "Конфронтации" (1973), "Театър и табу" (1984), "От втори поглед. Нови срещи с шедьоври на литературата" (1994) и "Немилостта на раждането. Литературата като съдба" (1999).

За творчеството си Курт Клингер е отличен с множество литературни награди, между които "Георг Тракл" (1984), "Антон Вилдганс" (1986) и "Франц Теодор Чокор" (1988), а също "Почетен златен медал на град Виена" (1988) и "Австрийски почетен кръст Първа степен, за наука и изкуство" (1996).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 26.01.2009
Немски есета и студии от XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2009