Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Юни  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
За LiterNet > История на LiterNet

История на LiterNet
=============================

LiterNet в медиите

03.02.1999

Стартира Литературна мрежа / LiterNet чрез Виртуална библиотека - уникален каталог, в който се регистрират по раздели (Българска литература - Чужда литература - Литературна критика - Хуманитаристика) препратки към конкретни заглавия на стотици автори. Помества се първоначално на сървъра на ИПКУ "Д-р П. Берон", а няколко месеца по-късно на сървър на Revolta Ltd. Неоценима помощ за успешния старт оказват Любомир Генов и Мартин Панайотов.

25.05.1999

Стартира Електронното издателство на Литературна мрежа / LiterNet - електронно публикуване на текстове от класическата и съвременната българска и чужда литератури, критика и хуманитаристика. Всеки текст се подлага на професионална редакторска и коректорска работа като специално внимание се отделя на младите автори и на авторските права.

LiterNet в началото на юни 1999 >>>

До края на 1999

Разширява се обхватът на предлаганите услуги - раздел за Дистанционно обучение по български език и литература; Форум за поезия "Поетична тетрадка"; раздел Контакти - и-мейли на дейци на изкуството, културата и хуманитаристиката; раздел Културен живот - проследяване на актуални културни събития, конференции, конкурси; Интелектуална борса - малки обяви в областта на творчеството и неговите продукти; Артзона - представяне на български художници; Редактиране и рецензиране на художествени, критически и ученически текстове; Електронна книжарница LiterNet - собствени щандове и представителство на Amazon.com, Barnes&Noble, AllPosters.com.

Посочените услуги очертават цялостния облик на Литературна мрежа / LiterNet и задават посоките на развитие през следващите години - разширяване на информационните ресурси, усъвършенстване на класификационните схеми, разкриване на широк спектър от Рубрики в Издателството; популяризиране и интегриране с други медии - виртуални и невиртуални, повишаване качеството на представяните творби...

2000 - По-важни събития

LiterNet в началото на януари 2000 >>>
Снимки от първата годишнина на LiterNet >>>

· Публикуване на уебсайта на Международната конференция, посветена на проф. В. Изер "Четенето в епохата на компютрите, медиите и Интернет" с пълни текстове на докладите.
· Публикуване на онлайн версии на сп. "Български език и литература" и сп. "Мост".
· Организиране на конкурс, посветен на 150-годишнина на Вазов, в партньорство със Словото.
· Създаване на Сдружение с нестопанска цел "Литернет" с цел подпомагане дейността на Литературна мрежа / LiterNet.
· Спечелване на проект на Център за изкуства "Сорос" - София, за развитие на сайта, впоследствие ограбен от "сътрудника" Иван Богданов.
· Закупуване на собствен домейн - liternet.bg.

2001 - По-важни събития

Снимки от Варна и Несебър - лято 2001 >>>

· Публикуване на уебсайт на Катедра Българска литература към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
· Публикуване на ученически алманах "Наръчник за илюзии" - Габрово.
· Публикуване на брошура и компакт диск "Най-доброто от LiterNet 2001", включващ пълната продукция на Електронно издателство LiterNet.
· Публикуване на уебсайт на издателство "Фигура".
· Повторно спечелване на проект на Център за изкуства "Сорос" - София, за развитие на електронното публикуване.
· Откриване на Тест Център по български език и литература.
· Серия от Форуми на LiterNet - Поезия, Езикови въпроси, LiterNet...
· Представяне в американското списание за поезия "The Drunken Boat".
· В работата на Електронно издателство LiterNet се включват редактори, които отговарят за отделни рубрики (Мая Дългъчева - Детски кът, Елена Владова - Ателие, Борислав Гърдев - Кинокритика).

2002 - По-важни събития

Снимки от Варна и Несебър - лято 2002 >>>

· Създава се българска секция на Проект Растко (http://www.rastko.rs) - най-големия за Източна Европа уебсайт за междукултурни връзки, за сръбско-български и българо-сръбски литературни, културни и хуманитарни текстове.
· Публикуване на интернет версия на мултимедийния компакт диск с поезия на Димитър Калев.
· В процес на цялостно публикуване е творчеството на П. П. Славейков, Константин Павлов, Йордан Радичков, Блага Димитрова, Иван Динков, Петър Алипиев, Никола Георгиев, Стефан Гечев, Златомир Златанов, Орлин Дянков, Албена Бакрачева и др.
· Електронна книжарница LiterNet става партньор на Books.bg.
· Стартират електронни литературни конкурси, организирани от Литературна мрежа / LiterNet с цел издирване и подпомагане на млади таланти.
· Главният редактор Георги Чобанов е номиниран за Национална награда "Хр. Г. Данов" - 2002, в категорията "Електронно издаване и нови технологии".
· Поставя се началото на Фотогалерия LiterNet с редактор Румен Ал. Димитров.
· LiterNet участва като медиен партньор в програмата "Изкуството и бизнесът в България".
· Електронно издателство LiterNet начева публикуване на електронни книги с ISBN.
· Стартира представяне на авангардния литературен кръг "Рамбо 13".
· Разкриват се нови представителства на български и световни книжарници - Books.bg, Стопанска академия - Свищов, Amazon.co.uk.
· Създаване на уебсайт "Общество за превенция на наркомании - Варна".
· Излизат първите две части на антологията "Култура и критика", съставена и предговорена от Албена Вачева, с представителните текстове на българската критическа и хуманитарна мисъл от първата половина на 20. век.
·
Започва съвместно изпълнение на проект за Център за дистанционно обучение на ШУ "Епископ Константин Преславски".

2003 - По-важни събития

LiterNet през април 2003 >>>
Снимки от Варна и Несебър - лято 2003
>>>

· Американското е-списание ErunsMagazine представя в специален брой LiterNet и неговите автори.
· Успешно приключва поредният е-конкурс на тема "Пристигна човек...".
· LiterNet съорганизира петия средношколски конкурс за поезия "Възкресения 2003" съвместно с Исторически музей "Добрич" и в. "Добруджанска трибуна".
· Публикуван е третият том на "Култура и критика" (съст.: А. Вачева и Г. Чобанов), тритомникът включва 60 известни имена с повече от 100 текста.
· Спечелена е субсидия на Министерството на културата по програма "Помощ за книгата" 2003 за хартиена публикация на т. 3: "Краят на модерността?". Книгата излиза в началото на септември 2003 и става избор за седмицата на в. Култура.
· Публикувана е книгата "Първите в интернет" на Жюстин Томс и Горица Белогушева, в която по подобаващ начин е отбелязано присъствието на LiterNet сред първите в българския интернет.
·
Оформя се и списанийна визия на публикуваните текстове чрез месечно Eлектронно списание LiterNet, на което е присъден международен стандартен номер за периодични издания (ISSN).
·
LiterNet съорганизира първия е-конкурс за кратка проза съвместно с американо-канадското електронно списание eRunsMagazine.
· Подхваната е дискусия за цитирането на източници в и извън интернет с участието на Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий".
· Стартира уебсайтът на Центъра за дистанционно обучение на ШУ "Епископ Константин Преславски" с активното участие на Фар - Варна (http://ida.bg).
· Сериозно е освежена визията на стартовата страница на LiterNet - началото на септември 2003.
· Съвместно с Института за литература при БАН започна публикуването на шесттомно издание на "Библиотека "Български писатели" (редактори на второто, електронно, издание: Н. Аретов, А. Вачева, Г. Чобанов).
· Дали LiterNet се чете извън пределите на България? Отговорът е нагледен и е публикуван във в. Неделник, 2003. Вижте го: >>>

2004 - По-важни събития

LiterNet през януари 2004 >>>

· Подета е нова инициатива: "Неприспособимите" - поезията на 80-те в стихосбирки.
· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine предоставя целия си февруарски брой за поредното представяне на електронно списание LiterNet.
· Във връзка с отбелязването на петгодишнината от създаването на LiterNet в. "Черноморие" публикува материали по темата, а в. "Аз Буки" представя в обширно интервю със зам.-гл. редакторка Албена Вачева нашите нови проекти: >>>
· Започва подготовка за събиране на текстове, които да се включат в "Култура и критика. Т. IV. Идеологията: начин на употреба". Изданието визира периода 1944-48 - 1990 г. и в него са изразили съгласие да участват повече от 45 известни български изследователи.
· Публикуван е рускоезичният сборник "Салимбене и Пушкин" от Пьотр Бицили. Изданието е съставено и предговорено от Галина Петкова и има амбицията да посрещне по достойнство наближаващата 125-годишнина от рождението на автора.
· Започва публикацията на текстовете от продължаващата е-книга "Светлината на света. Антология на немската поезия" - идея, съставителство и превод на Венцеслав Константинов.
· LiterNet е номиниран за награда "Варна" (2003) в най-новата категория "Организиране, подпомагане и популяризиране на културата и изкуствата".
· LiterNet печели Специалната награда за принос в електронното публикуване на литература за деца от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов" (Панагюрище, 2004). Рубриката "Детски кът" се води от Мая Дългъчева. Виж грамотата >>>
· Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Под лупа" ("Нова литература") с редактор Албена Вачева.
· Във в. Новинар със съдействието на LiterNet са публикувани разработки на всички произведения от изпитната програма за 7. клас. Автор е Кристияна Стоянова от МГ "Д-р П. Берон" - Варна.
· LiterNet печели националната награда "Христо Г. Данов" (2004) за принос в развитието на книжовната култура на името на големия български издател и печатар. Наградата e в категорията "Електронно публикуване и нови технологии".
· LiterNet прави дарение на Българско сдружение "Живот с детска церебрална парализа" - с част от паричната стойност на наградата "Христо Г. Данов" (2004)
· LiterNet съорганизира втория е-конкурс за кратка проза съвместно с американо-канадското електронно списание eRunsMagazine.
· Рубриката "Културен живот" прераства в Електронен бюлетин LiterNet, съдържащ информация за предстоящи и вече случили се културни събития у нас и по света. Редактор: Биляна Атанасова.
· Започва публикацията на продължаващата е-книга "Българска поезия от 60-те години на XX век. Антология". Съставител: Антоанета Алипиева.
· Електронна книжарница LiterNet става партньор на Mobilis.bg.
· Със съдействието на LiterNet излиза първото издание на Уни Арт - студентска литературна страница във в. "Софийски университет".

2005 - По-важни събития

Снимки от шестата годишнина на LiterNet >>>

· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine във февруарския си брой за пореден път представя електронно списание LiterNet.
· Електронен бюлетин LiterNet променя визията, навигацията, технологията... Софтуерът е разработен от Ida.bg.
· На годишното отчетно събрание (31.03.2005) на Сдружението на българските писатели LiterNet е посочен като едно от литературните събития на 2004 г. Дял за това признание има конструиращият се т. IV на поредицата "Култура и критика" - "Идеологията - начин на употреба" (съст. А. Вачева, Й. Ефтимов, Г. Чобанов).
· LiterNet е номиниран за трети път за националната награда "Христо Г. Данов" (2005) - този път за Електронния бюлетин (Културни новини).
· Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Нова хуманитаристика" с редактор Лора Шумкова.
· LiterNet съорганизира третия е-конкурс за кратка проза съвместно с американо-канадското електронно списание eRunsMagazine.
· Стартира обновена версия на Електронна книжарница LiterNet (в партньорство с Българска книга).
· Галерия "Буларт" (Варна) присъжда на LiterNet наградата за медия за 2005 г.
· Проектът на LiterNet "Литературата - виртуални срещи" с ръководител Албена Вачева печели подкрепа в конкурса на Национален фонд за дебютни проекти.

2006 - По-важни събития

· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine във февруарския си брой за пореден път представя електронно списание LiterNet.
· Стартира поредица от седем тома "Български фолклорни мотиви", съставени от Тодор Моллов.
· Започва публикацията на петте първи български литературни истории под редакцията на Албена Вачева.
· По покана на Дружеството на писателите - гр. Пловдив, Георги Чобанов (гл. ред.) и Нина Петкова (ред.) представят дейността на Електронно издателство и списание LiterNet.
· В рамките на проекта на LiterNet "Литературата - виртуални срещи" се провежда Виртуална школа и съвместен семинар с Департамент "Нова българистика" (НБУ) на тема "Творческото писане"; организиран е Конкурс за дебютиращи автори с 87 участници, като всички отличени текстове са публикувани в електронна книга.
· LiterNet съорганизира четвъртия е-конкурс за кратка проза съвместно с американо-канадското електронно списание eRunsMagazine.
· Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Нова хуманитаристика" с редактор Калина Захова.
· LiterNet е официален медиен партньор на Петия европейски конкурс на Nisi Masa за България, на втория национален конкурс на Vinoto.com "Виното - осъзната наслада", както и на Третия конкурс за Наградата на Фондация "ВИК" "Български роман на годината".
· На 25-ия юбилеен Панаир на книгата в Истанбул Георги Чобанов представя Електронно издателство & списание LiterNet в рамките на литературна среща, проведена в една от залите на Панаирния център.

2007 - По-важни събития

· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine във февруарския си брой за пореден път представя електронно списание LiterNet.
· LiterNet съорганизира петия е-конкурс за кратка проза съвместно с американо-канадското електронно списание eRunsMagazine.
· Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Нова хуманитаристика" с редактор Теодора Цанкова.
· Среща в Кърджали на писатели и читатели с екипа на LiterNet по повод 10-годишнината от кончината на писателката Петя Караколева и запознаване с дейността на Електронно издателство и списание LiterNet.
· Стартират форумите на LiterNet.
· Електронен бюлетин LiterNet (с редактори: Антоанета Добрева - от 2006, и Георги Чобанов) публикуват 5 000-та новина.
· Автоматизиране на рубриката "Проследи по дати", включване на RSS-и с новини за издателството, бюлетина, форума.

2008 - По-важни събития

LiterNet до началото на януари 2008 >>>

· LiterNet става партньор на Книжарница Profibooks.
· Първа страница на LiterNet - с променен дизайн и навигация.
· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine във февруарския си брой за пореден път представя електронно списание LiterNet.
· Електронен бюлетин LiterNet - със система за коментари и отчитане на посещенията към всяка новина.
· Стартира Книжен пазар (05.04.2008) - система от услуги, която свързва притежателите на книги, желаещи да ги продадат, разменят, подарят, с онези, които искат да ги придобият и прочетат.
· Стартира изцяло нова версия на специализирания уеб каталог За култура (05.05.2008) - за регистриране на сайтове в областта на литературата, културата, изкуствата, хуманитаристиката и образованието.
· LiterNet става партньор на книжарница Хеликон и стартира книжарница Книгосвят.
· В края на юли от LiterNet се обособяват 4 сайта с обновен дизайн и функционалност, за които са закупени домейни. Те стават част от групата сайтове на LiterNet Медиа: новинарския сайт Културни новини <http://kulturni-novini.info>, уеб каталога За култура <http://zakultura.info>, книжарница Книжен пазар <http://knizhen-pazar.net>, книжарница Книгосвят <http://knigosviat.net>. · В края на юли Специализираният портал за литература и хуманитаристика LiterNet и дотогавашният му поддомейн на уеб каталога За култура получават PR 6 от Google, а дотогавашният поддомейн на Книжен пазар получава PR 7. От септември 2008 петте сайта от групата на LiterNet са с PR 7 от Google.
· За пета поредна година Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Нова хуманитаристика" - редактор Григор Хар. Григоров.

2009 - По-важни събития

· Американо-канадското електронно списание eRunsMagazine във февруарския си брой за пореден път представя електронно списание LiterNet.
· На 03.02.2009 г. е отбелязана десетата годишнина от създаването на LiterNet.
· За шеста поредна година Електронно списание "LiterNet" получава субсидия от фонд "Култура" на Министерството на културата за водене на месечна рубрика за оперативна критика "Нова хуманитаристика" - редактор Галина Д. Георгиева.
· LiterNet и Културни новини навлизат в социалните мрежи - от лятото Културни новини и LiterNet се следят през Twitter, а от есента през Facebook и FriendFeed.
· Културни новини се следи през Svejo.net от есента.
· Появява се блогът за нови книги "Книгомрежа" - в платформата на WordPress и на Blog.bg.

2010 - По-важни събития

· LiterNet Медиа стартира новия си сайт "Книгомрежа" <http://knigomrezha.info> за представяне на нови книги.
· Културни новини започва да се следи от Favit.com.
· LiterNet Медиа става официален медиен партньор на XI Великденски музикален фестивал на ОФД - Варна.
· LiterNet Медиа стартира нова книжарница "Купи книга" <http://kupikniga.net>, обединяваща книжарниците за нови книги "Книгосвят", за стари и антикварни книги "Книжен пазар" и партньорските книжарници от Amazon.

2011 - По-важни събития

· Електронно списание LiterNet е с обновен дизайн и с начална страница.
· LiterNet Медиа става медиен партньор на "Малкото голямо четене" на БНТ.
· LiterNet Медиа става медиен партньор на Първи софийски ученически театрален фестивал "Театър в аванс", организиран от Creative box.
· LiterNet Медиа става медиен партньор на школи МОНТФИЗ 2011.
· LiterNet Медиа става медиен партньор на Balkan Beat Box 2011.
· "Съветът на европейската научна и културна общност" присъжда на LiterNet Медиа отличията "Златна книга" и "Златен печат" - за принос в развитието на българската култура и за европейски мениджмънт в културата.
· LiterNet Медиа става почетен член на "Съвета на европейската научна и културна общност".
· LiterNet Медиа се включва в проект "Литературата на НРБ" с ръководител Пламен Дойнов и в партньорство с Департамент "Нова българистика", НБУ.

2012 - По-важни събития

· "Книжен пазар" предлага пълна автоматизация на поръчките, нови системи за съобщения между купувачи и книжари, свободни щандове.
·
LiterNet Медиа получава европейска награда за общообразователна медия, основаваща се на информационно-комуникационни технологии - Comenius EduMedia 2012, с най-високата степен - Medal.
· LiterNet Медиа става официален медиен партньор на "iСеминар: Оптимизирай своя бизнес".
· "Купи книга" се трансформира в книжарница за книги от Варна (щанд "Книги за всеки" и щанд "Стари книги").
· От 1 април всички сайтове на LiterNet Медиа са на по-висок клас хостинг (VPS), с по-голяма скорост на зареждане и с повече възможности.

2013 - По-важни събития

· От 1 март всички сайтове на LiterNet Медиа са с удвоена оперативна памет с цел по-бързо зареждане.
· На 3 април "Книжен пазар" отбелязва петата си годишнина с 1/3 повече закупени книги годишно, с 1/2 повече предложени книги годишно, с 20 000 активни купувачи и книжари. Извън цифрите остават спасените гори, ценни книги, читатели... и спасената любов към четенето!

2014 - По-важни събития

· В началото на януари 2014 г. най-голямата книжарница в България - "Книжен пазар" - предлага над 90 000 уникални заглавия в над 200 000 екземпляра.
· На 5 август 2014 г. са удвоени параметрите на сървъра, на който са разположени сайтовете на LiterNet Медиа.

2017 - По-важни събития

· LiterNet с поредна (четвърта) номинация за Националната награда "Христо Г. Данов" в категория "Електронно издаване и нови технологии".
· LiterNet Медиа става официален медиен партньор на театър-лаборатория "Алма Алтер" по повод ежегодния Международен театрален Форум "Алтер Его" (2017).
· Всички сайтове на LiterNet Медиа (с издателски - LiterNet, Културни новини, За култура, Книгомрежа, и с търговски характер - Книжен пазар, Книгосвят, Купи книга) преминават на нов по-бърз и по-сигурен сървър с изцяло обновен софтуер.
· LiterNet Медиа става официален медиен партньор на Петия Софийски международен литературен фестивал, организиран от Асоциация "Българска книга".

2018 - По-важни събития

· На 8 март стартира специален модул за комуникация между администрацията и потребителите на "Книжен пазар": "За контакт" позволява ново качество на услугите чрез постоянен контрол и мониторинг на работата с платформата, обратна връзка в реално време и различни типове отлагане, нива на спешност и пр.

· LiterNet Медиа става официален медиен партньор на Детския международен литературен фестивал и на Националната кампания за насърчаване на четенето "Поход на книгата", организирани от Асоциация "Българска книга".

· На 17 и 18 април в Белград (Република Сърбия) се състоя представяне на LiterNet Медиа (LiterNet, Книжен пазар, Културни новини) пред академична и студентска аудитория като част от проявите, организирани от Посолството на Република България по повод Европредседателството.

· На 12 септември всички сайтове на LiterNet Медиа преминават към най-високия хостинг план на VPS услугата, предлагана от Superhosting.

· На 4 декември - среща-разговор във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий - Велико Търново, по повод наближаващия 20-годишен юбилей на LiterNet, по покана на Филологическия факултет на ВТУ.

· На 4 декември - Филологическият факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий - Велико Търново, връчва новоучредената си Почетна грамота за "принос за популяризиране, издигане и утвърждаване" името на факултета на Георги Чобанов.

· Културни новини става официален медиен партньор на проекта "На открито" (млади български художници с постери на картините си "на открито" в метростанциите) на Галерия "Ракурси" - София.

2019 - По-важни събития

· На 28 май във връзка с Празника на българската писменост и култура Посолството на Словашката република в София награждава списание LiterNet с почетна грамота и плакет за популяризиране на словашката литература и култура в Република България.

· LiterNet Media става за пореден път официален медиен партньор на проекта "Творческа академия "Заешка Дупка".

 

За интересуващите се от историята на LiterNet
- вижте как са ни архивирали в WayBackMachine!
и в Archive-bg.com

За контакти: editor@liternet.bg

 

 

=============================
Литературна мрежа / LiterNet