Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

 ЗА ЕДИН ДЕН НА ВЯТЪРА

Ваня Велчева

web

Изкачваш се и сред криволичещите спирали се оглеждаш в прозорците на старовремски къщи. Слънцето е позволило на чедата си да обрисуват с разноформени станове очите на пътищата. На тези станове ти тъчеш своята стъпка, която сред словото ще се стрелне учудено, ще се остави на диханието на времето, дихание, дошло от скътан сумрак, и ще проникне в сетивата на настоящето, за да се срещне с частиците на света.

Вече си станал част от картината, сега ти предстои да минеш през тунел, олицетворяващ един от смислите на живота - ти трябва да пожелаеш да откриеш световете, които ти принадлежат. Ще ги откриеш, когато си спомниш за браздата, преправена от кръвта на рождествен план, сред очите, обвили с жар самотния скитник, влюбен в каменен лес. Лес, приютил сред корените си водата. А водата живее чрез посланията на другите светове, въплътени в микропламни артерии.

Една камбана и три дъждовни капки обтъкават хоризонта с надежда, че любовта към земята ще роди дъга, непрестанно вестяваща за рожбата си... в... пръстта - ядро. Ядро на целунат повеен Лик.

Човекът е във вятъра ведно с пропита от надежда зрялост. А човешкото слово е като върбата - сплела полетите на залеза над цветоистинна сълза... Сълза, поела в себе си пясъчното цвете на сърцето...

 

 

© Ваня Велчева, 2003
© Издателство LiterNet, 14. 10. 2003

=============================
Публикация във: Ваня Велчева "Дъхът - синкретична любов", Пловдив, 2003.