Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХУМОРЪТ ГРАДИ ПРИЯТЕЛСТВА, А НЕ ГРАНИЦИ

Венета Георгиева-Козарева

web

Под това мото на 18 май 2003 година премина Десетата национална среща-наддумване “Благолаж”, организирана от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя е част от програмата на традиционното международно Биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Думичката БЛАГОЛАЖ звучи като приказно-вълшебното “Сезам, отвори се!”. За нас и за най-сладкодумните, най-речовитите, най-веселите българи, независимо дали живеят край Дунава, Витоша или в Родопите, в Трънско или в Добруджа, край Балкана или извън днешните ни граници.

Десета среща-наддумване "Благолаж 2003" - ГабровоНационалната среща-наддумване БЛАГОЛАЖ събира всички, които любят, тачат и милеят, които не могат да живеят без остроумната народна реч, без веселите приказки, вицовете, анекдотите, гатанките, закачките, хумористичните народни песни. Едните, за да оставят тук, в Дома на хумора и сатирата, по няколко зърна от своя наниз, получен от баща, дядо, майка или баба. Другите, за да ги скътат и когато им е трудно и тежко, да ги сгрее зарядът и ги озари светлината от този наниз.

“Благолаж-2003” привлече над 50 разказвачи от цялата страна, от тях бяха селекционирани и поканени за участие: Еньо Колев - с. Крумово, Ямболско; Хазарос Бюлбюлян - Русе, Константин Стамболиев - Свищов; Иван Христов - Враца; Стоянка Ангелова - с. Кардам, обл. Добрич; Торос Киремиджиян - София; Мирослав Тошев - Омуртаг; Гарабед Гарабедян - Шумен; Ирина Пелтекова - Шумен; Росен Владимиров - Пловдив; Райна Чуховска - с. Гостилица, Габровско; Десислава Димитрова - Русе; Хари Нигохосян - Пловдив; Цако Димовски - Троян; Йордан Стоянов - Габрово.

Наддумването в Дома на хумора и сатирата има и тази особеност, че е едновременно и забавление за публиката, и конкурс за участниците в него. А журито под председателството на Евгения Мицева, ст.н.с., д-р от ИФ при БАН, и членове Татяна Цанкова, н.с., директор на ДХС, и Аспарух Йорданов - носител на Благолаж-2001,присъди наградите на организаторите и спомоществователите:

“Благолаж” (присъжда се от ДХС и включва статуетка, хумористичен сувенир, индулгенция, медал, бодка, абонамент) - на Торос Киремиджиян от София;

Награда на публиката (присъжда се от ДХС и включва хумористичен сувенир, медал, бодка, индулгенция, абонамент) - на Гарабед Гарабедян от Шумен;

Награда за млад участник (присъжда се от спонсора ПРИМА S - Габрово и включва нощувка за двама в хотел “Прима S“ в м. Узана, абонамент, хумористичен сувенир, медал, бодка, индулгенция) - на Росен Владимиров от Пловдив;

Поощрения (присъждат се от ДХС и включват издания на ДХС, хумористичен сувенир, медал, бодка, индулгенция) - на Константин Стамболиев от Свищов, Иван Христов от Враца, Мирослав Тошев -от Омуртаг, Хари Нигохосян от Пловдив, Десислава Димитрова от Русе, Райна Чуховска от с. Гостилица, Хазарос Бюлбюлян от Русе, Ирина Пелтекова от Смолян;

Специалните награди на

ЛРД “Чардафон” - Габрово - за разказвач на виц с ловно-рибарска тематика (наградата включва хумористични сувенири, абонамент, медал, бодка) - на Йордан Стоянов от Габрово;

Вестник “Трета възраст” - София (включва хумористичен сувенир, медал, бодка, “Габровски шеги”, индулгенция) - на Стоянка Ангелова от с. Кардам, Добричко;

ДХС - Баш габровец - за активно участие от публиката (включва сборник “Вицът”, сувенир, бодка и индулгенция), присъжда се за първи път - получиха Стефан Цвятков и Цвятко Тачев от Габрово.

Всички участници получиха индулгенция и сборник “Габровски анекдоти”.

Почетни гости на “Благолаж-2003” бяха първият носител на Благолаж през 1985 - Йордан Тодоров (с. Синаговци, Видинско), Веселина Бабаджанкова - Благолаж-1995 (Смолян), Йордан Чуховски - Благолаж 1997 (с. Гостилица, Габровско).

Десетата среща ни накара да направим малка статистика: досега е имало близо 1000 кандидати за почетната награда. Една пета от тях са участвали в конкурса в Дома на хумора и сатирата. Ако всеки е разказал само 10 вица, анекдота, или хумористични приказки, случки и пр., излиза, че на “Благолаж” в Дома на хумора и сатирата са прозвучали 2000! Част от това неповторимо народно богатство е публикувано в сборниците “Колелото на живота”, “Благолаж” - книжка 1 и 2, под печат е книжка 3 от едноименната поредица.

До нови срещи, си казаха сладкодумци и публика на 18 май в Дома на хумора и сатирата! До нови срещи с оптимистичното хумористично творчество на българина на БЛАГОЛАЖ-2005!

 

 

© Венета Георгиева-Козарева, 2003
© Издателство LiterNet, 06. 06. 2003

=============================
Първо издание, електронно.