Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕДНА ПО-РАЗЛИЧНА КНИГА ЗА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ С БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА СЕДМОКЛАСМИЦИ

Татяна Душанова

web

Книгата на Весела Недкова „Разработки по литература за 7. клас“ идва в едно подходящо за ученици и учители време. Авторката не е неизвестна на колегите. През последните години те са чели както нейни теоретични разработки, така и интерпретации на конкретни текстове на страниците на списание „Български език и литература“. Опитът на Весела Недкова и в училище, и като експерт в ИО на МОН явно е дал достатъчно материал за размисъл върху проблемите, които съпътстват подготовката на кандидатите след завършен 7. клас.

За учителите в прогимназиалния етап на основната образователна степен не е тайна, че учениците най-често бъркат правописа на думи и пунктуацията на сложното изречение, нямат умения за композиране на текст разсъждение, трудно изграждат тезите и подтезите и още по-трудно ги защитават. Когато пише, седмокласникът трябва да избере и подходяща стратегия, за да убеди читателя във верността на твърденията си. Тази задача често е една от най-трудните за решаване. Ученикът трябва да изгради смислово релевантен на предложената тема текст, да докаже умения за подбор на най-подходящите епизоди и за разсъждения върху тях, да се опита да постигне и известна степен на оригиналност... Вместо това често пъти разсъжденията се изместват от преразкази и описания.

Явно тези наблюдения както в клас, така и от конкурсни изпити са дали основание на авторката да започне книгата си точно с коментар на критериите и предложения за критерии и показатели за оценяване на ученическия текст. За да работи пълноценно, ученикът трябва да знае какво ще оценяват проверителите. Мисля, че ще представлява интерес не само за децата и родителите, но и за учителите и експертите формулата, която Весела Недкова предлага за формиране на оценката. Трябва високо да се оцени фактът, че учителят може да прибавя и други изисквания, които от негова гледна точка са важни.

Интерес представлява и предложението на авторката различните показатели да се оценяват с различна тежест: за липса на отчетливо заявена теза - да се отнемат 2 единици, за самоцелна теза - 2 единици, за нецелесъобразно аргументиране на подтезите - 1, 2 или 3 единици, съобразно с пропуските...

Като човек, работещ в системата на образованието, разбирам, че тези твърдения могат да предизвикат доста въпроси, а дори и възражения. Струва ми се, че това е и една от целите на авторката - да предизвика колегията към диалог, да се чуят и да се обсъдят различни мнения, за да престане да битува у родители и общественост убеждението, че учителите работят с различни „мерки“. Щом с оценката от изпита може да се кандидатства във всички профилирани училища на територията на страната, подобни различия са недопустими. От друга страна, с точните „мерки“ в областта на литературата трябва да се борави внимателно поради факта, че понякога децата с творчески възможности и нетрадиционно мислене трудно се вкарват в „калъпи“. Авторката на „Разработки по литература за 7. клас“ е помислила и за това.

Книгата на Весела Недкова е ценна с полезните план-конспекти по определени теми за всяка от творбите, изучавани в 7. клас. Уводите, тезите, планът за аргументация, насоките за заключение дават възможност на учениците да навлязат в текстовете както в „релеф“, така и в дълбочина. Седмокласниците разбират, че уводът трябва да въвежда в темата и да бъде мост към тезата; че всеки компонент от тезата трябва внимателно да се обмисля; че при работа върху аргументативната част ученикът може отново да се връща към тезата и да я допълва; че по същия начин трябва да се работи и върху всеки от компонентите на текста... Ценно в тази книга е и внушението, че прочитът на текстовете е един от възможните, а не е единствен. Често разработките се прекъсват или завършват с въпроси, които карат кандидата отново да се връща към темата, към тезата и подтезите, към логическите преходи, към авторовия текст и всичко да премисля, преработва, редактира. Весела Недкова подсказва, че писането е сложен процес; че дори големите творци са подобрявали текстовете си с многобройни редакции; че да напишеш добро съчинение не значи да изложиш нещо зазубрено, а да помниш уроците на своя учител и на тази основа да правиш своите открития.

При прочита на тази книга седмокласникът може да остане и с впечатлението, че създаването на съчинение разсъждение е много трудно. Тогава на помощ идват поместените текстове на седмокласници - образци (с всичката относителност на понятието в това отношение), по които ученикът да свери часовника си.

Промените в живота през последните години поставиха литературното образование в нова ситуация. Книгата на Весела Недкова успешно се вписва в нея.

 


Весела Недкова. Разработки по литература за 7. клас. С.: Булвест 2000, 2002.

 

 

© Татяна Душанова, 2002
© сп. Български език и литература, 2002
© Издателство LiterNet, 26. 06. 2003

=============================
Публикация в сп. "Български език и литература", кн. 6, 2002.