Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БАКЛАВАТА

Соня Николова

web

Неджима, една от четирите жени на халифа, беше отчайващо дебела и стопанинът вече не я предпочиташе, въпреки прекрасните копринени одежди и нежните грижи, които полагаше за кожата си. Когато търговецът Нури обеща да й разкрие тайна, с чиято помощ би могла да върне любовта на халифа, Неджима затанцува от радост. През деня на пазара продавачът вместо да издума бленуваната тайна рече, че тя трябвало да се откаже от най-голямата сладост в живота си.

Да се откаже завинаги от любовта на господаря, единствения й повелител, най-прекрасния от мъжете, само това можеха да означават думите на търговеца. Жената потъна в скръб и забрави да похапне следобеда. Следващите дни тя едва-едва се докосваше до храната. След два месеца всичките копринени шалвари й бяха широки и без да се замисля, Неджима взе да облича само дрехите, с които беше облечена в първата година след сватбата си с халифа. Очите на господаря пламваха, щом я зърне, и той започна отново да се застоява в покоите й, но въпреки това красавицата оставаше тъжна. Един ден тя му разкри разплакана думите на търговеца, който в този край минаваше за голям мъдрец и дори за магьосник. “Не скърби, цвете мое”, рекъл халифът по думите на слугинята, която подслушвала, “всъщност Нури те е посъветвал да се откажеш от любимия си сладиш.

 

 

© Соня Николова, 2003
© Издателство LiterNet, 22. 09. 2003
=============================
Първо издание, електронно.