Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

40 ГОДИНИ РАДИО "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" НА БЪЛГАРСКИ.
Интервю с генералния директор Ерик Бетерман

Румяна Таслакова

web

- Какво е според вас, г-н Бетерман значението на Българската програма в общата концепция на Дойче Веле?

С новите цели и с новия профил на дейността ни ще насочим вниманието главно към Европейския съюз, включително и към страните, които ще влязат в него през 2004 година и онези страни, които преговарят за по-късно членство, в частност България и Румъния. Смятам, че една от най-важните задачи на германските предавания за чужбина е да дадат своя принос за евроинтеграцията, за приближаването на тези страни към Европейския съюз и с това към Германия. През идната година в Евросъюза ще членуват 25 държави, но все още те знаят твърде малко една за друга, още не са наясно в необходимата степен по всички културни, исторически, икономически и социални традиции и тенденции. Това впрочем е характерно и за сегашните 15 страни - членки на Европейския съюз.

- Какво значение отдавате в тази връзка на програмата на Дойче Веле за България?

Както българската, така и румънската програма са много важни за мен, защото - така поне се надявам - още през това десетилетие двете страни ще станат членки на Евросъюза.

Ето защо България и Румъния имат специфично значение. Другите страни на Балканите ще бъдат интегрирани много по-късно, освен това - ако изключим последните 40-50 години, както България, така и Румъния имат традиционно добри отношения с Германия, които според мен трябва да бъдат интензифицирани, за да се преодолее периода на комунистическата диктатура. Смятам, че населението на България и Румъния проявява голям интерес към задълбочаване на сътрудничеството с Федералната република. Да задоволим този интерес, това е една от задачите на германските предавания за чужбина.

- Днес се навършват 40 години от първото предаване на Дойче Веле на български език. Как Вие, г-н Бетерман виждате бъдещето на програмите на Дойче Веле?

Смятам, че ние в Германия, а и в рамките на Европейския съюз, трябва - с оглед на евроинтеграцията - да се подготвим за членството на България и Румъния. Това означава естествено, че трябва да допринесем за изграждане на гражданско общество и в съседките на България на Балканите - като Македония, Сърбия или Хърватия. Балканите, и в частност България, ще станат неделима част от обединена Европа, която е изградила гражданско общество. Необходимо е да съдействаме за превъзмогване на последствията от конфликтите в този регион през последните 40 години и особено през последните 10-15 години, в които конфликти България не участваше, но от които бе косвено засегната като съседна страна. Балканите са пред нашия праг - и в интерес на Германия е в региона да се развият демократични форми на съжителство, да бъде укрепена демокрацията и да се ускори икономическото развитие. Съжителството между народите се определя и от житейската ситуация на всеки индивид, а решаващ за нея е икономическият просперитет.

- Какво бихте пожелали на българските слушателки и слущтели по повод 40-ия юбилей на Българската програма?

Бих желал информацията, която даваме на нашите слушатели в България, да допринесе за по-добро разбиране на ролята на Германия в Европа. Надявам се, че туризмът ще се развие в двете посоки, не само германци да прекарват отпуската си по Българското Черноморие, а и в скоро време нашите икономики да се преплетат така, че все повече българи да идват в Германия. Който иска да води диалог с другите, трябва да знае повече за тях. Ето защо се надявам, че информацията, която излъчваме вече 40 години - не само по време на комунистическата диктатура, а и сега - ще допринесе Европа да се превърне в проспериращ континент, в мирен континент. Това ще е в полза на всички нас, а и на целия свят.

 

 

© Румяна Таслакова, 2003
© Издателство LiterNet, 14. 08. 2003

=============================
Първо издание, електронно.