Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ "ФАШИСТИ"

Радка Пенчева

web

Работата с архивите е и благодарна, и много тъжна понякога. Защото човек може да срути собствените си представи за дадена личност и събитие, както и обратното - да види, че определен човек, мислен като част от някаква общност или дело, се е опитвал, доколкото може, да промени даден процес в обществото или дори да изрази собствената си позиция. Във връзка със служебната ми работа се наложи през 90-те години да работя с Архива на Съюза на българските писатели. Прегледах всички архивни единици в него и се натъкнах на безброй интересни факти. Едни от документите, впечатлили ме със своята абсурдност, са двата протокола, с които след 9 септември 1944 г. са изключени 29 писатели от СБП за т.нар. "фашистка дейност". В тях поразяват много неща, но аз няма да ги коментирам подробно, а ще оставя читателите сами да разсъждават върху тях. Поразява и бързината, с която се реагира - управителният съвет на СБП заседава на 14 ноември 1944 г., а СБП свиква събрание на 23 ноември 1944 г. Два месеца след "народната победа" проблемът с "изчистването" на СБП е решен.

 

ПРОТОКОЛ № 4 на УС на СБП, 14 ноември 1944 година

Управителният съвет на СБП в състав: Трифон Кунев, Людмил Стоянов, Младен Исаев, Боян Болгар, Димитър Пантелеев, Пантелей Матеев, Н. Фурнаджиев се събра на заседание.

Дневен ред:

Разглеждане дейността на съюзните членове през времето на фашисткия режим в България.

След обстойно и внимателно разглеждане литературната и обществена дейност на всеки писател - член на Съюза през времето на фашисткия режим в България, Управителният съвет намери, че някои съюзни членове, които чрез литературни и публицистични творби, така и чрез дела - като министри, общественици и пр., са проявили дейност, която е била в разрез с интересите на народа и културата ни. И тъй като тези писатели са унизили писателското звание, а някои са работили против интересите на съюза, Управителният съвет намира, че съгласно чл. 14, ал. 1 от съюзния устав те следва да бъдат заличени от списъка на съюзните членове:

 1. Богдан Филов - бивш министър-председател и бивш регент на България. Заради цялата му противонародна политическа дейност.

 2. Йордан Бадев - дългогодишен апологет на фашизма и полицейски доносник през времето на фашизма.

 3. Борис Йоцов - като министър на просветата, упорит проводник на германския фашизъм у нас във всички области на културата.

 4. Фани Попова-Мутафова - най-ярко проявена фашистка писателка у нас. Основателка на разколническия писателски съюз "Иван Вазов."

 5. Чавдар Мутафов - ярко проявен фашист с открита фашистка дейност.

 6. Любомир Владикин - един от най-ярките идеолози на фашизма в България.

 7. Михаил Арнаудов - министър в кабинета на Багрянов. Като министър е отправял чрез в-к "Зора" апели за сплотеност срещу "разрушителните сили". Писал възторжено за германската армия на Балканите.

 8. Димитър Шишманов - министър на външните работи в кабинета на Добри Божинов. Морално отговорен за всички издевателства срещу народа.

 9. Димитър Гаврийски - председател на хитлеристкия комитет "Нова Европа" у нас.

 10. Звезделин Цонев - началник на цензурата.

 11. Никола Т. Балабанов - печатал във в. "Дума" редица статии с явна фашистка насоченост.

 12. Димитър Симидов - проявен фашист и автор на говорящия вестник в Радио София.

 13. Янко Янев - германски агент, редактор на хитлеристкото списание "Нова Европа".

 14. Борис Маковски - бивш частен секретар на Ал. Цанков. Проявен в писанията си като фашист.

 15. Змей Горянин - цензор, участник в Дирекцията на пропагандата и в пропагандната рота на окупационния корпус в София.

 16. Павел Спасов - проводник на германската фашистка идеология у нас.

 17. Димитър Талев - писал фашистки статии във в-к "Зора".

 18. Кирил Кръстев - с отявлена фашистка дейност в Просветния съюз.

 19. Георги Константинов - проводник на фашизма по културна линия у нас. Писал е ласкави статии за Филов и др. След завръщането си от Германия е писал хвалебствия за нея.

 20. Йордан Стубел - директор на Радио София през фашисткия режим.

 21. Славчо Красински - организиран последовател на Ал. Цанков. Издал в Дирекцията за национална пропаганда книгата "Пропаднали революционери".

 22. Христо Капитанов - на събранието на СБП се обявява против членуването на евреи. Писал е във в. "Днес" и "Вечер" шовинистични статии с фашистка тенденция.

 23. Васил Узунов - печата във в-к "Слово" статия против съюза, която имала характер на формен полицейски донос.

 24. Жана Николова - проводница на фашистката пропаганда.

 25. Николай Дончев - редактор на италианския фашистки вестник у нас "Вита Булгара". Писал е статия за италианския журналист Вирджинио Гайда.

 26. Яни х. Янев-Калиакренски - деен легионер, сега арестуван.

 27. Петър Горянски - написал възторжени стихотворения за Германия и Япония, посветени на Бекерле и Ямаджи.

 28. Ненчо Илиев - пропагандатор на италианския фашизъм у нас.

 29. Владимир Василев - политик, организатор и проводник на литературната реакция у нас.

 

ПРОТОКОЛ № 5 на СБП, 23 ноември 1944 година - салона на кино "Балкан"

Присъствуват: Ас. Босев, Арм. Барух, А. Гуляшки, Ал. Гиргинов, Ат. Далчев, Анг. Каралийчев, Ас. Калоянов, Ас. Разцветников, Ангел Тодоров, Боян Болгар, Б. х. Бонев, Б. Делчев, Б. Райнов, В. Геновска, Вал. Нечаев-Арсениев, Вас. Каратеодоров, Вл. Русалиев, Г. Жечев, Г. Караиванов, Г. Караславов, Г. Райчев, Г. Томалевски, Г. Цанев, Григор Чешмеджиев, Д. Бабев, Д. Гундов, Дора Габе, Д. Б. Митов, Д. Осинин, Д. Пантелеев, Д. Полянов и др.

Секретарят Младен Исаев прочита решението - предложение на Настоятелството.

Изказва се Григор Чешмеджиев, министър на социалната политика. Предлага дейността на провинените да бъде разглеждана и решавана индивидуално, като Общото събрание вземе решение за всеки поотделно. Предлага да се прояви максимална снизходителност по отношение на провинените, още повече че през фашисткия режим никой от писателите не е бил изключван заради политическите му прояви.

Орлин Василев се изказа, че спрямо провинените не бива да се проявява никакво снизхождение, защото се касае за едно заслужено възмездие за явно противонародна дейност.

След изказванията на други членове председателят обяви, че се оформиха две предложения:

 1. Решение за изключване да се взема за всеки провинен член поотделно.

 2. Да се гласува предложението на Управителния съвет, взето със съответно решение за гласуване - общо за всички провинени членове, като гласуването стане явно.

Подложиха се на гласуване двете предложения и се възприе с болшинство второто предложение.

Събранието с голямо болшинство реши:

Намира, че долуизброените членове на съюза - като министри, общественици и писатели, са проявили дейност, която е била в разрез с интересите на народа и културата ни. И тъй като тези писатели с дейността си са унизили писателското звание, а някои от тях са работили и против интересите на съюза и съгл. чл. 14, ал. 1 от съюзния устав да бъдат заличени от списъка на съюзните членове следните писатели, по причини, изброени в решенията на Управителния съвет:

 1. Богдан Филов

 2. Йордан Бадев

 3. Борис Йоцов

 4. Фани Попова-Мутафова

 5. Чавдар Мутафов

 6. Любомир Владикин

 7. Михаил Арнаудов

 8. Димитър Шишманов

 9. Димитър Гаврийски

 10. Звезделин Цонев

 11. Никола Т. Балабанов

 12. Димитър Симидов

 13. Янко Янев

 14. Борис Маковски

 15. Змей Горянин

 16. Павел Спасов

 17. Димитър Талев

 18. Кирил Кръстев

 19. Георги Константинов

 20. Йордан Стубел

 21. Славчо Красински

 22. Христо Капитанов

 23. Васил Узунов

 24. Жана Николова

 25. Николай Дончев

 26. Яни х. Янев

 27. Петър Горянски

 28. Ненчо Илиев

 29. Владимир Василев.

Съгласно чл. 14 от устава, ако някой от изключените, но неосъдени от Народния съд, след време покаже добра воля и със своята литературна дейност заличи вината, поради която е изключен, може по преценка на Управителния съвет да бъде приет отново за член.

Ако при издирванията, които се вършат от страна на народните обвинители, се открият безспорни данни за проявена фашистка дейност от съюзен член, който не влиза в горния списък, Управителния съвет ще се занимае допълнително с въпроса за неговото членуване в съюза.

Протоколът е подписан от Младен Исаев.

 

 

© Радка Пенчева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.12.2007, № 12 (97)

Други публикации:
Век 21, бр. 11, 13.03-19.03.1991, с. 3.