Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КИТАЙСКИ ШАХ

Петя Викторова

web

Седя на масата. Пия бира и играя китайски шах. Игор мълчи. Пешето и той мълчи. Спокойна съм. Двамата седят срещу мен. На съседната маса има някакви мъже. Единият крещи в телефона си. Ей сега идва, след две минути е при тебе. Какво? Да, идва да му дадеш две хиляди долара. След две минути. Идва да вземе две хиляди долара. Айде, че сметката ми стана педесе марки. Идва, бе. Ей го, тръгва. Аз играя китайски шах. Накрая ми остават шест фигури. По-зле от предишния път. Тогава бяха само четири. Наново. Трябва да има някаква система. Игор - трябва да се движиш по спирала. Пешето - събирай се отвътре навън. Другият също говори по телефона. Крещи. Да бе, имам две кила цимент. Е, сега, откъде. Аз тебе питам ли те откъде. Ела утре в осем и половина в квартирата, щи ги дам. Говори на диалект, не мога да определя какъв. Може да е от “Надежда”, а може и да е от Кърджали. Те са четирима и са пияни. На тебе нали няма да ти е приятно да ти крещя в ухото? Избухвам, без да мисля за последствията. Игор и Пешето се стягат. Ами купи си памук, посъветва ме мъжът. Не мога да видя лицето му, защото е с гръб към мен. Ще си купя и ще ти го натикам в гърлото. Единият от тях, който е съвсем пиян, спасява положението. Изглежда не е чул размяната на реплики между мен и приятеля му. Втренчва се в китайския шах. Свободно ли е? И сяда до мен. Мое ли да изиграем една игра. Тази игра не е за двама, казвам. Тя е за един. Той навежда глава към дъската. Е, тогава няма да го играя. Вие какви сте? Не знам, казвам. А, аз знам. Казвам се Симеон Симеонов и съм пещерняк, обаче от две години си падам страшно по алкохола. Бил съм в цяла Европа по над двайсе пъти във всяка държава. Очите на Симеон Симеонов са сини и влажни от алкохола, облечен е в бял гащеризон, когато се смее, се вижда - липсва му един зъб, горе вляво. Симеон Симеонов ни разказва накратко живота си. Ние услужливо слушаме, защото не сме пияни колкото него. Бил е във всяка страна на Европа по двайсе пъти, знае три езика, работи това-онова и за всяка година от живота си може да ни каже “аз какъв съм”.

Този път ми остават пет фигури.

Юли, 2001 г.

 

 

© Петя Викторова, 2001
© Издателство LiterNet, 10. 01. 2004
=============================
Първо издание, електронно.