Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТНЕТОТО, ЗАГУБЕНОТО И ЗАБРАВЕНОТО

Момчил Танчев

web

...А аз бях този, който диреше отнетото, загубеното и забравеното. Аз бях този, който скиташе без път по сипеи и пустини, и се оглеждаше не толкова за отровна змия в краката си, колкото за това, което не му беше дадено. Аз знаех, че няма да го намеря, но продължавах да търся. Знаех, че дори и да го намеря, няма да мога да го позная, нито да знам как да го използвам - толкова отдавна бе загубено то за мен и толкова малко изобщо се говореше за него. И въпреки че не го намирах, не се изморявах да го диря, както змия дебне своята жертва, защото без това, което търсех, не можех да направя нищо така, както ми се искаше. Не можех и да помисля да се откажа, защото търсенето се бе превърнало в мой единствен избор - без да съм си върнал отнетото, не можех да стигна там, накъдето исках; без него дори не можех да разбера в коя посока да тръгна. Затова собствено се извърнах от пътя - не бих могъл да съществувам по друг начин.

Никой не върви там, където вървях аз, а и дори понякога някой да тръгне, то не е за дълго. Стигнал доникъде, той се връща.

 

 

© Момчил Танчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 29.06.2004, № 6 (55)