Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УЧАСТИЕ НА ХОР "ПЕТКО СТАЙНОВ" НА ХОРОВИЯ ФЕСТИВАЛ В АНКАРА

Младен Станев

web

От 6-и до 9-и юни 2003 г. смесен хор "Петко Стайнов" при читалище "Искра" - гр. Казанлък осъществи поредната си международна изява на 8-ия Хоров фестивал в Анкара (Турция) и получи заслужения възторг на публиката и домакините, които за пръв път имаха възможността да се запознаят с репертоара и звученето на състава. Участието на хора бе инициирано от интереса на организационния комитет - "Асоциация на многогласните хорове в Турция", председателствана от проф. Мустафа Апайдън, и от личните контакти на диригента Младен Станев, а пътуването бе осъществено с помощта на читалище "Искра", средства, събрани от спонсори, и най-вече - любезното гостоприемство на домакините и събраните лични средства на хористите. Хор "Петко Стайнов" реализира две успешни представяния в рамките на фестивала.

Хорът е създаден през 1972 г. по инициатива на композитора Петко Стайнов. Извоювал е национален и международен авторитет с множеството си изяви на фестивали и конкурси (Варна, Арецо - Италия, Ихлава и Прага - Чехия, Превеза - Гърция). Диригенти на хора са били водещи фигури в българското хорово дело като Петя Павлович, а напоследък от по-младите - Ваня Монева, Нели Трошева и от 2003 г. - Младен Станев.

"Турски хоров хестивал" е събитие с голяма значимост за Турция. В последните десетина години там сериозно се засилва интересът към това изкуство, насърчавано и популяризирано. В него участват огромен брой хорове, което е забележително дори в световен мащаб - тази година броят им е 96! Участието на чуждестранни хорове е изключение, поканата за него става след щателна селекция от организационния комитет. За тази година потвърждение за участие имат само два чужди състава - честта се падна на хор "Петко Стайнов" от Казанлък и на хоров колектив от Кипър. Фестивалът се проведе от 2-ри до 11-и юни. Ежедневно в два концерта - следобеден (предимно за детски хорове) и вечерен - програма изпълниха по около 10 хора. Сред участващите състави разнообразието бе голямо - от професионалните хорове към институционалните (телевизия и радио, опера), академични състави на различни вузове, до любителски състави и детски вокални групи.

Впечатлява повишеното качество на изпълнение и критерии, подготовка и артистично присъствие на мнозина от турските състави, както и обогатения репертоар - с европейската и световната класика (включително и църковна западна музика, която се възприема и изпълнява без никакво предубеждение). Голямо е разнообразието на обработен турски фолклор - със запазени национални черти, със средствата на класическите жанрове или с модерни съвременни решения на високо професионално ниво. Голяма част от шедьоврите на европейската класика бяха представени в превод на турски - подобно нещо доскоро бе често срещано и у нас, за да помогне за популяризирането и разбирането на произведенията. Впечатляващо е търсенето на качествено и правилно звукоизвличане, вярна интерпретация и стил. Вероятно тенденцията към поощряване на интереса и повишаване на качеството на изпълненията ще продължи да расте - нещо, с което напоследък не можем да се похвалим тук, особено в по-малките градове, където липсата на интерес и подкрепа води до деградиране на утвърдените традиции.

С популяризиране и усъвършенстване на хоровата музика в Турция са се ангажирали различни организации. Една от тях е "Асоциация на многогласните хорове в Турция", в която екип от млади и амбициозни хора, под патронажа на известния педагог и диригент проф. Апайдън, създават и работят с хорови колективи, разпространяват творчеството си, успяват да въвлекат обществеността, правителствените и частните институции в тяхното начинание. Принципът на творческия процес напомня на хоровите школи у нас, които изглежда сме на път да забравим. Повишеният интерес към хоровото изкуство в Турция е свързан със стремежа към приобщаване на тяхната национална музикална култура към световната. Това става не без участието на български музиканти, работещи и получили признанието си там.

Хор "Петко Стайнов" бе посрещнат топло и сърдечно. Колективът се радва на особеното внимание на любезните домакини, чиято идея е трайно осъществяване на творчески и приятелски отношения. С всеки жест те подчертаваха почитанията си към изкуството на хор "Петко Стайнов".

Първият концерт на хора бе и тържествена церемония в края на първата половина на фестивала. За българските гости бе отделено специално внимание - да пеят заедно с най-добрите състави, участвали до сега. В края на концерта бе връчена специалната награда за дългогодишен принос към тяхното хорово дело на българския диригент Елена Пушкова. Всички участници изпълниха в нейна чест "Песен за приятелството" - сигнална песен, тамошен еквивалент на "Родна песен нас навек ни свързва".

Вторият концерт на 7-и юни бе същинското представяне на хор "Петко Стайнов". Специална чест беше отделеното време за самостоятелна концертна програма (на другите участници времето на сцената беше ограничено). От богатия си репертоар хор "Петко Стайнов" наблегна на български автори с произведения на църковно славянска и фолклорна тематика, шедьоврите от европейската хорова класика и песента на модерния турски композитор И. Баран "Краят на септември". Изпълненията бяха посрещнати радушно от публиката, а песните на българските композитори Д. Христов, П. Стайнов, Т. Попов - с възторг, породен не само от непознатите произведения, но и от високохудожественото и прецизно изпълнение на състава. Хорът получи висока оценка от присъстващите музикални дейци и организаторите по отношение на изразителност, спятост, ритмична прецизност, динамично и цветово нюансиране и интерпретация.

Присъствието на много музиканти на фестивала бе от голямо значение за развитието на бъдещите отношения между българските и турските хорови колективи. Много от тях проявиха желание да получат нотния материал от репертоара на хор "Петко Стайнов", а и други произведения от наши автори. Така бе подпомогнато популяризирането на нашата култура сред музикалната общественост на Турция.

Присъствието на хор "Петко Стайнов" бе не само поредното добро представяне на български хор, но и спомогна за развитието на бъдещите ползотворни културни и приятелски отношения.

 

 

© Младен Станев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.06.2003, № 6 (43)