Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

Маргарита Коева

web | Въведение в архитектурната теория и история

През всички периоди от развитието на човешката цивилизация архитектурата е придружавала и подпомагала нейните процеси, тъй като самото физическо оцеляване на човешките общности е невъзможно извън изкуствено изгражданата среда, създаването на която е цел и задача на творческата дейност, назовавана архитектура.

Архитектурата е голямо и трудно изкуство, не само поради огромния обхват, който има, но и поради сложните закони, с помощта на които постига своите творчески цели. Овладяването й не може да стане с един замах, и не съществува момент, в който архитектът може да каже, че познава “всички” тайни на архитектурното изкуство. Към разбиране на същността на това изкуство и към овладяване на присъщите му изразни средства водят толкова пътища, колкото, според поговорката, водят към Рим.

Целта на тук предлагания учебен курс не е да подготви архитекти - творци, а да очертае начални стъпки пред изкуствоведите, които по-късно неминуемо ще се сблъскат с трудности при “разчитане” на архитектурни текстове и ще трябва сами да се справят с тях, тъй като точни “рецепти” за подход към архитектурния език липсват.

Формата, в която е поднесен учебният материал, отговаря на характера на архитектурната реалност. Тя произтича от убеждението, че теорията на архитектурата и историята на архитектурата са просто две страни на една и съща монета. Теоретичните постановки почиват винаги върху исторически архитектурен материал, който обхваща всичко изградено, независимо от времето, големината и формата му, а създаването на архитектурнте обекти е невъзможно без осмислянето им в широки граници на познанието, т.е. без теория. Като експериментален материал е използвано българското историческо наследство, за съжаление в рамките, поставени от приетите учебни програми на НХА - до края на ХІХ век. Учебният материл е подразделен на седемнадесет теми, различни по обем, посветени на отделни периоди и проблеми на архитектурната история и теория.

Ако този подход към архитектурната реалност пробуди интерес у студентите, готвещи се за бъдещи историци на изкуството, и ги подтикне към самостоятелно попълване на празнотите в тяхното обучение, авторката ще има достатъчно основания да счита своята задача за изпълнена.

 

 

© Маргарита Коева, 2003
© Издателство LiterNet, 21. 09. 2003
=============================
Първо издание, електронно.