Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

Библиотека "Български писатели"

Пълна и методична история на новата българска литература още не е написана. Правените досега опити са били практически помагала, ограничени по размер и цели и само по изключение основани на самостойни проучвания. Никой не си е поставял задачата, да обгърне сам и след грижливи специални изследвания целия период от Паисия до наши дни, за да посочи в едно систематично изложение напредъка на идеи, форми и стил, разнообразието на таланти и темпераменти, влиянието на среда и на исторически условия при последователната смяна на няколко поколения български писатели. Трудностите за подобна задача са били, изглежда, непреодолими. Ето защо, при невъзможността да се пристъпи още отсега към нея, ние решихме да прибегнем до сътрудничеството на неколцина по-вещи литературни историци, критици и педагози, за да се постигне чрез колективни усилия нещо по-задоволително в тая област. Ако е непосилно за едного да обработи толкова обилен материал в една обща картина, гдето портрети на отделните по-крупни личности биха изпъквали върху фона на широкото умствено движение и в свръзка с всички значителни фактори в историческия живот на нацията, толкова по-удобно и необходимо се явява изпълнението на друг, също тъй интересен план: изображението на литературното развитие чрез редица монографии върху разните писатели, от перото на повече души. Несъмнено, такъв план има своите неудобства: пропускат се някои личности и факти от второстепенно значение, нарушава се често континюитета на общото развитие, внася се разнообразие в методите и стила на изложението... Но това е все пак план, който има своите добри страни - редом с една бъдеща история на литературата ни, писана от едного - и който има известни предимства, особено това, че всяка личност е по-старателно проучена в живот, дело, характер и влияние.

Догонвайки целта да поднесе на читателя сумата на онова, което може да се знае за толкова представители на българския творчески гений в течение на вeк и половина, голям брой от тях още слабо проучени и останали чужди на широкия кръг читатели, нашата библиотека задоволява, вярваме, една реална нужда на българското образовано общество. В литературата на един народ се оглежда неговата историческа съдба, неговият изконен характер, неговите художествени и умствени заложби; избраните личности са най-верният показалец за ръста на общественото самосъзнание и на културните интереси в кръга на етническото цяло. Като посвещава 40 монографии на най-видните български писатели, нашата библиотека може да служи не само като увод в една същинска история на литературата, каквато ще се пише по-късно, но и в цялата нова българска история, с основните насоки на обществения живот и нравствените домогвания на народа ни, с прогреса му от тъма към светлина, и от ограничение и робство към свобода и широки простори на мисълта и на изкуството. Българският писател и българската литература подтикват в голяма степен завоеванията на българския дух и определят по-достойно място на народа ни между другите европейски народи. Ето защо, да ги познае и оцени правилно се явява неотменен дълг на интелигенцията и школата ни.

Нашите шест тома очерки идат в помощ тъкмо на този повелителен дълг!

28 януари 1929

Редакцията

 

 

© Михаил Арнаудов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 16.09.2003
Библиотека "Български писатели". Т. I. Под ред. на Н. Аретов. Варна: LiterNet, 2003.

Други публикации:
Библиотека "Български писатели". Под ред. на М. Арнаудов. Т. I. София: Факел, 1929.