Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КЪЩАТА С МАШИНАТА*
думи срещу модерността

Красимир Симеонов

web

Преди доста време няколко пишещи хора се събрахме във вехтата каменна къщичка на единия от нас, за да помълчим. Впоследствие срещите ни харесаха и поради мълчанието започнахме да строим машината.

Погледната отстрани, със своите безконечни винтове, дребни чаркове и уморени пружини, тя много напомня на друга стара машина, строена за същото, но по-отдавна. А опушеният й вид е показателен за труда, който изискват тези машини от своите огняри. Така или иначе в цилиндрите си и нашата умело повишаваше напрежението в душите или насочваше други души натам, накъдето трябва.

Подозирахме, разбира се, че къщичката няма да издържи дълго на натоварването и ще се разцепи от насъбраната енергия. Добре, че напоследък бяхме свикнали с тази мисъл и ни беше по-леко.

Тогава покрай работата се разприказвахме. Радостното бе, че езикът ни вече беше понятен. Машината прецизно доизказваше недоизказаното и разбираше вместо нас неразбираемото. Редувахме се да пишем и да хвърляме в огъня. Така огънят стана огромен и налягането в котлите засвири с тънък ужас. Вентилите затрепериха, клапите се размърдаха. Точно тогава - сред дим и сажди и малко преди взрива - някои от нас успяха да опишат с думи ставащото. Други го описаха с други неща, с които не предполагахме, че може да се описва, но това е друга работа.

За жалост машината беше настроена да превежда основно думите. А тези думи не бяха манифест или друга стряскаща форма на безсилие - както и очаквахме, това, което се утаи от тях в ръждивия съд не беше ново, беше доброто старо. Записахме го и ние, ето го:

Вярвай в Бог.

Придържай се към истината.

Бъди доблестен със словото.

Противопоставяй се с ненасилие.

Дарявай.

Нямай никакви политически пристрастия.

Не зачитай никоя власт, която пренебрегва истината.

Не пиши Поезия, а поезия.

Не пиши Проза, а проза.

И понеже всички сме свързани, решихме да не ви оставим да умрете самотни.

Когато видяха думите на листа - ясни и задължаващи, някои от нас се отказаха от тях. Те се отказаха първо от тях, а после и от всичко останало, защото така става обикновено.

Днес огънят е по-кротък, а от машината се ползват разни хора. Влизат в напуканата къщичка, наточват си от кранчето думи, вдъхновение, сила, анасонова ракия или просто свежа зеленчукова супа и събират опит да се обърнат към себе си. В къщата с машината се намира място за всеки.

Знаем, че това няма да трае дълго и ни е тъжно, но доколкото можем, продължаваме да хвърляме хартия, въглища, парчета от кожите си и какво ли още не в двата отвора; в двата отвора точно под големия котел и малко над зъбните колела.

Последните огняри

 


* Къщичката се намира в с. Орешак, номер 13 на ул. 13-та.

 

 

© Красимир Симеонов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.09.2007, № 9 (94)