Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

Ясен Калайджиев

web

Прокурорът пое дълбоко въздух и изрече:

- Загубихте играта!

Известният мафиотски бос обърса потта от тила си. Това беше почти ритуална грижа, защото той знаеше, че обществото цени добре оформеният тил повече от добре оформеното чело. Сега, поставен натясно, напрегнато запита:

- А имам ли право на избор?

Понеже владееше положението, прокурорът бе благосклонен:

- Да, имате последен шанс - познавате качествата на двамата адвокати тук. - Нуждаете се от подсилена защита - изберете от тях.

Босът разбираше, че прокурорът има право - беше се съпротивлявал стръвно, но партньорите му не се оказаха на ниво и левашки го подведоха. Понечи да запали цигара, но едното от ченгетата го пресече саркастично:

- Мястото съвсем не е подходящо за пушене. А и това само би влошило положението ви.

Адвокатите се засмяха сервилно на шегата. Знаеха, че моментът е напечен. Босът се огледа. Единият от тях беше приседнал на пейката от първия ред и щракаше нещо на калкулатора си.

Другият пък изглеждаше толкова гротескно с тези копринени гащета, с които беше дошъл. И двамата не му вдъхваха доверие. Не можеше да му помогне и никое от яките му момчета, чакащи зад решетъчната ограда с мобифони в ръка. Но очевидно времето за размисъл изтече, защото съдията, който беше арбитър отсече:

- И така, господа, последна игра. Моля, заемете местата си.

Играчите взеха ракетите и цялата групичка се отправи към блесналия като коприна под слънцето затревен тенискорт за решителната игра по двойки. Победата беше много важна - нали разбирате - въпрос на чест, а и играеха за кашон уиски все пак.

 

 

© Ясен Калайджиев, 2003
© Издателство LiterNet, 15. 07. 2003

=============================
Първо издание, електронно.

Текстът печели поощрение на конкурса за кратка проза на Erunsmagazine и LiterNet 2003.