Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ...

Диана Ралева

web

60 години Институт за литература: Юбил. сб. 1948–2008 / Ред. кол. Иван Сарандев (отг. ред.), Йонка Найденова (отг. секр.), Вихрен Чернокожев, Лиляна Грашева, Петър Велчев. – София : ИЦ Боян Пенев, 2009. – ХIV, 666 с. – (БАН. Инст. за лит.)

Авт. колектив: Аделина Германова, Анисава Милтенова, Вихрен Чернокожев, Диана Ралева, Елка Трайкова, Иван Сарандев, Иванка Томова-Манова, Йонка Найденова, Кирил Ставрев, Лиляна Грашева, Людмила Григорова, Людмила Малинова, Мариана Тодорова, Нелма Вълчева, Пенка Ватова, Петър Велчев, Радосвет Коларов, Радостин Русев, Рая Кунчева, Румяна Дамянова, Христина Балабанова, Цветанка Атанасова.

Библиогр. с. 142–660.

Сборникът се издава по случай 60-годишнината от основаването на Института за литература и е посветен на 140-ата годишнина на Българската академия на науките. В него се разкриват най-съществените моменти от развитието на института като научен център с национално значение и важни международни изяви. Проследени са в исторически план неговата структура, научен потенциал, изследвания и научни проекти от създаването му до най-ново време. Акцентира се на приноса на института в разработването на кардинални проблеми на българската литература в теоретичен, историко-културологичен и компаративистичен аспект. Съществено място е отделено за сътрудничеството му с други научни и творчески институции у нас и в чужбина и за научните проекти, които успешно разработва.

Цялостната дейност на научната институция е представена от нейния директор ст. н. с. д-р Рая Кунчева в изказването „Институтът за литература при БАН и литературознанието като отговорност“, прочетено на 26 май т. г. на тържественото честване на 60-годишнината на Института за литература при откриване на научна конференция, посветена на неговия юбилей.

Сборникът съдържа богата информация за лица и събития, свързани с неговото дългогодишно творческо развитие. Той е резултат от усилията на многоброен авторски колектив в посочения състав. Събраният материал е разпределен в три части. В първата се представят историята, структурата, функциите, кадровият потенциал и многостранната научноизследователска дейност на института. Във втората се дават подробни сведения за изданията му (периодични, литературни истории, научно-справочни, летописи, литературни анкети и архиви). Подробно са разработени и около 200 научни сборници, издания на Института за литература, излезли по повод конгреси, конференции, симпозиуми и др., посветени на отделни видни учени и писатели, както и техни събрани и избрани съчинения, алманаси и антологии, издадени с участието на сътрудници на института. Третата част е посветена на членовете на научния колектив (само за времето, през което са работили в института) и включва най-важните им биографични данни и сведения за присъствието им в научния му живот, както и представителна библиография на публикациите им (отделни книги, студии, статии, учебници и други изследвания). Отделя се място и на издания, съставени и редактирани от негови сътрудници. Тук персоналиите са подредени по азбучен ред и представляват надеждна основа за бъдеща изследователска дейност, както и за разширяване и актуализиране на информацията. В края е даден Именен показалец на членовете на научния колектив и списък на използваните съкращения.

Надяваме се, че юбилейното издание ще представи достатъчно пълно дейността на Института за литература както в научните среди, така и пред широк кръг ценители на литературата.

 

 

© Диана Ралева
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2009, № 5
© Електронно списание LiterNet, 06.02.2010, № 2 (123)

Други публикации:
Български език и литература, 2009, № 5.