Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ...

Диана Ралева, Нелма Вълчева

web | web

Посочените издания представляват опит да се отрази цялостната научна продукция, излязла от печат и в електронен вид. Тя предоставя ценна информация за научните изследвания и приносите на сътрудниците на Института като автори на книги, студии и учебници, както и за направеното от тях като съставители, редактори и преводачи на издания от различни области на литературата.

Материалът е подреден по схема, която включва основните раздели на литературната наука (история, теория, критика), както и проблеми на сравнителното литературознание и интердисциплинарните изследвания.

Литературните текстове, които са обект на научните изследвания на сътрудниците в съответствие със структурата и задачите на Института за литература, са подредени по периоди, проблематика и националност (за чуждите литератури).

Литературнокритическите и публицистичните материали, както и преводните материали са събрани в самостоятелен раздел.

Обект на особено внимание са колективните сборници и издания на Института, с които започва представянето на научната продукция.

Във всеки подраздел подредбата следва стандартната йерархия на източниците - книги; енциклопедии, речници, библиографии; Сборници; Поредици, списания, вестници. В зависимост от спецификата на отделните раздели се обособяват и следните подраздели: учебници и учебно-приложни издания; анкети; интервюта, спомени; Докумантилистика; Рецензии за научни изследвания; Съставител, редактор, коментар; Дисертации. При представянето на отделните списания информацията за всяка публикация е подредена по азбучен ред на фамилните имена на авторите или по първата дума на заглавието. Издирените материали са обработени „де визу“, с библиографско описание по действащите стандарти. В случаите, когато текстовете са публикувани в няколко източника, се описват под първата публикация, а в забележка се посочват източниците и на останалите. При публикацията, която фигурира в два и повече дяла, се дава предимство на преобладаващата тематика.

При рецензиите за научни и други изследвания се спазва принципът те да са последвани от пълното описание на рецензираното произведение.

В Бюлетина не намират място следните случаи: повторни издания на вече цитирани учебни и други помагала; дребни отзиви и съобщения за излезли книги, както и материали от рубриките с постоянен или седмичен преглед на нови книги. Имената на изследователите от Института са подчертани навсякъде, където не са редна дума (съставител, редактор и т.н.).

Изданието завършва с Именен показалец, който отразява от различни аспекти дейността на отделните сътрудници - автор, съавтор, съставител, редактор, преводач, предговор, коментар, рецензент и др.

 


Публикации на Института за литература 2000-2001: Библиографски бюлетин № 1. Състав. и ред. Йонка Найденова, Светла Иванова, Диана Ралева, Нелма Вълчева. София: ИЦ Боян Пенев, 2003, 71 с.

Публикации на Института за литература 2002-2003. Библиографски бюлетин № 2. Състав и ред. Йонка Найденова, Диана Ралева, Нелма Вълчева. София: ИЦ Боян Пенев, 2004, 104 с.

 

 

© Диана Ралева, Нелма Вълчева
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2004, № 6
© Електронно списание LiterNet, 02.04.2005, № 4 (65)

Други публикации:
Български език и литература, 2004, № 6.