Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

 ПОЛЗАТА ОТ ИНИЦИАТИВАТА

Алекс Болдин

web

Топло е! Слънчево е! Гергьовден е! Колко дълго време го чаках да дойде през тая дълга зима. И ето го, дойде! С шест почивни дни наведнъж! Гледам младата зеленина по дърветата и нещо сякаш налива със сила мускулите на краката ми. Не може да се стои вкъщи по това време. Абсурд! Хвърлям око на ръчния си часовник. Да звънна на моя човек да приготви раницата и да хванем нагоре по планината. Какво славно драпане по камънака бихме му хвърлили. Ега ти кефа! Ама е много рано! Той вероятно си отспива след вчерашното лозарско копане. Хей, мотиката е голяма работа, тц-тц. Дори и за оня, който най не я обича, какъвто, разбира се, е случаят. Така или иначе, не може да се стои вътре в овехтелия апартамент като кукувица и да се зяпат облаците по ясното пролетно небе. Те са наистина като при стартирането на Windows. Колкото и да ме влече тоя Windows, всичко си има човешка мярка. Да направя ли един сърфинг из Интернет? И там вероятно няма да открия нищо особено. С адаша от Нова Зеландия всичко си казахме още снощи. След три седмици ще тръгва обратно за България. Какво ли ще прави тук? Да му се чудиш на акъла на тоя адаш! Гадже! Гаджета колкото искаш! Само да свирнеш и хоп-па, по три наведнъж! Даже и в тая студена Нова Зеландия! Тоя адаш май се глези! И тази музика от уредбата! Вече ми писна! Сухият, дрезгав глас на Джон Фогърти се дере мъчително от старите тон колони като че ли го е хванала атипичната пневмония. Абе защо да не дръпна към "Четирите камъка" над хижата. Не е кой знае каква екзотика, разбира се. Змиярник! Ама оттам родното ми еснафско градче се вижда като на самата ти длан! А като вдигнеш поглед, над него небето е като при Windows! Кеф! Давай да не губя време! Скапаните ми маратонки от миналото лято вече имат по една симпатична дупка отдолу. Чат-пат ги събуя и извадя по някое камъче отвътре. Мизерия бе, братче! Слава богу че има битак със стоки за лица с моето финансово състояние. Едва вчера, след дължимите разплащания към майката-държава, се осмелих да си зарадвам нозете с един чифт платненки, съвсем сполучлива турска имитация на китайска маратонка, забележете, само по осем лева, вместо препоръчваните трийсет и шест. Обух ги още на битака. Окачих слънчевите очила на носа си и с огромното самочувствие на дрипав циганин си тръгнах за вкъщи. Докато се прибирах обаче, сума ти познати ме запитаха откъде съм си купил тая практична и удобна обувка. Ле-ле-е, тоя народ не ходи ли на битак? Май и за там вече няма пари! Не зная колко време ще трябва да мине, докато им се нарадвам на тези нови платненки. Ето ги сега, обути с удоволствие, те очарователно синеят, а пръстите на краката ми лекичко помръдват и с нетърпение чакат едно подсвирване, за да припнат напред. И те припнаха, но не към хижата а към жп гарата, зоната с най-много кафеени обекти. Да тръгнеш към хижата, без да си изпил и едно кафе - това би било едно атипично недоразумение.

Жадният ми за зеленина поглед се зарея покрай гаровите павилиони, пропълзя по раззеленилите се липи, прескочи магистралата, погали бялото лъвче на паметника на загиналите във войните български войници и се закова в мръсно бялата врата на отворения дюкян.

- Ха! Мирон е отворил магазина! Тоя човек трябва много да е закъсал с търговията, за да направи това, което никога не е правил: да отвори и да продава навръх Гергьовден и то не какво да е, ами електрическите си дреболии.

Сигурно има и такива мераклии, които преди да идат и си опекат агнето, се отбиват предварително да си купят един контакт, та ако им прегори това изделие на цивилизацията по време на печенето, мигом да скочат и да си го сменят. Надали е пил и сутрешното си кафе, но вестника си е купил и сега го започва най-напред с кръстословицата. Човекът си има навици!

Поръчвам две дълги кафета на едва-що събудилия се кафеджия и внимателно се придвижвам към дюкяна на моя човек. Той вече е турил силните диоптри на носа си и пише ли, пише сричките в кръстословицата.

- Още ли не си я решил? Вече просрочваш времето - казвам вместо поздрав.

- О-о-о, къде се загуби? Цял месец не си идвал! - Мирон е истински изненадан и не само на физиономията ми, а и на внимателно поднесената му чашка с димящо кафе. След домашната ракия това е втората му любима напитка. Мирон пое тържествено чашката и устните му се разтеглиха в една широка благодарна усмивка. Олисялото му теме блестеше окръжено от рядката, побеляла, щръкнала коса. Под прошарените вежди приветливо светеха сивите, мъдри очи. Той бутна вестника настрани, остави химикалката и се съсредоточи върху ароматната течност.

Поседнах на стария шпертплатов стол, опрян досами тезгяха. Винаги ми е било приятно да разговарям с тоя човек независимо от избраната тема. Той имаше оригинален поглед към всяка човешка дейност, поведение, политика и възгледи, обвит с един всепроникващ и ненатрапващ се традиционализъм. Преди около десетина години изостави работата си в западащите заводи и създаде малка еднолична фирма за търговия с електроматериали. Началото на новата му дейност бе бурно и много успешно. Големият му опит в електрическия монтаж, многото контакти с всевъзможни колеги от цялата страна, както и коректният и практичен подход, му създадоха една чудесна база за развитие. Беше свикнал да рискува. Теглеше парични заеми. Закупуваше стоки, които след това бързо разпродаваше по целия окръг. Бързо изкупи наетото под наем старо магазинче. Дори изгради нов магазин, който обаче така и не успя да отвори.

Настигна го рецесия. Неразумното поведение на двамата му сина, както и фалирането на местната промишленост, му нанесоха един след друг два съкрушителни удара. Най-лошото бе всъщност другото, че и той, Мирон, както всички хора биологично старееше. Постепенно се стопиха предишната енергия и ентусиазъм. Все повече се свиваше в бизнеса и гледаше да покрие най-крещящите си нужди и човешки потребности. Въпреки осезателния регрес старите му приятели не спираха да го посещават главно поради умението му да общува. При него цареше винаги една приповдигната творческа атмосфера. Всичките електротехнически консултации на един широк кръг градски електричари по принцип се въртяха именно тук, в това малко и тясно магазинче, натъпкано докрай с всевъзможни нужни или ненужни електричарски стоки и материали. Мирон не връщаше никой колега, потърсил при него съвет или консултация. Обясненията му бяха подробни, обширни и компетентни. Говореше така увлекателно, че на човек съвсем не му се искаше да си тръгне.

Седях на скърцащия стол, пийвах от горещото кафе, стъпил върху един електрически двигател, и като начало подхванах една от любимите му теми.

- Абе Мироне, знам, че не обичаш да се буташ по партии и политики, ама като се сетя, че все ръководни длъжности си заемал по Татово време, та не мога да си обясня едно…

- Какво? - погледна ме дяволито Мирон.

- Как така твоите бивши началници не са те направили комсомолски секретар или партиен член.

- Та тук му е чалъмът! Да станеш ръководител, без да си съгласен с традиционно възприетия политически мироглед.

- Нещо не мога да те разбера…

- Какво има за разбиране? Знаещият и можещият човек има навсякъде свободата да избира как да устрои живота си.

- Чуваш ли се какво говориш! Та точно при "развития социализъм" имаше най-голямо връзкарство. Знаещите и можещите ги хвърляха в петнайсета глуха, а напред си пробиваха път с голямо блъскане и лакти всевъзможни подлизурковци и посредствени типове.

- Не си ли чул, че всяко правило си има изключение?

- И ти ли си изключението?

- Повече няма да те убеждавам, а ще ти разкажа една история. Тя е истинска, защото е историята на моя войниклък. - Мирон пийна голяма глътка от вече изстиващото кафе и започна да разказва една от своите интересни и увлекателни истории.

- Никога не си ми казвал къде си служил.

- Слушай! Слушай и си направи изводи!

- Давай бе, Мироне! Целият съм в слух!

- Знаеш ли, моето детство беше доста бурно и емоционално. Баща ми имаше една лимонадена фабрика в едно крайдунавско градче и правеше най-хубавата лимонада в цялата околия. Беше много предприемчив и оправен човек. Бил съм много малък, когато се разведоха с майка ми. Тя ме взе със себе си и година след година обиколихме почти цяла северна България. Къде ли не сме живели! Когато станах на около дванайсет, бащата се намеси и ме записаха в юнкерското училище във Варна. То беше едно полувоенно училище, организирано по истински сталински образец. Някъде в началото на петдесетте, не зная защо обаче, го закриха. Аз бях в първия му и единствен випуск. Излязох с чин кадет и с правото да служа само шест месеца. По онова време се служеше почти три години. Служиш, служиш, та ти окапят месата от кокалите... Та ти казвам, че на шестнайсет години станах кадет, нахален, наперен със самочувствието, че морето ми е до колене. Само дето още не ми бе набол мъх под носа. Хлапе и половина! Когато получих обаче повиквателната за казармата, си глътнах езика. Такова шубе ме хвана, че цял треперех и се потях. Това е незабравим миг от живота на подрастващия мъж. Така че през една мъглива октомврийска утрин заедно с една шепа свои връстници виснах пред Варненското комендантство. Извикваха ни един по един и всеки изпращаха там, закъдето му пишеше в документите. Групата ни се топеше бързо и накрая останах съвсем сам. Стоя аз на малкото площадче, подсмърчам страхливо и поглеждам към прозорците на комендантството в очакване да ме извикат. Ами! Никой не ме викаше! Като че ли ме бяха забравили! Пристъпях от крак на крак и в главата ми преминаваха всякакви мисли. По едно време от вратата на комендантството излезе един офицер и ми извика: "Новобранец Мирон Стойков!". "Тъй вярно!" - отговорих по стар кадетски навик. "При лейтенант Костов, ходом марш!". "Слушам!" - отговорих и усещах как космите по остриганата ми глава бавно се изправят. Явих се при лейтенанта, а той като започна: "Кадет Стойков, завършили сте юнкерското училище "Никола Вапцаров"?" - "Тъй вярно!" отвърнах със стандартната изтъркана фраза. "Като отчете вашата предварителна военна подготовка, комисията реши да бъдете зачислен на служба във флагманската подводница. Ясно?" . "Тъй вярно!"

Не бях и помислил, че ще ставам подводничар, но ето че станах. Подводницата беше малка, от типа "Молюска". Стоеше на кей във Варненския залив, някъде около нос Галата. На флагманска подводница не можеше да служи всеки новобранец. Проучването за миналото беше така детайлно и прецизно, че се гледаше рода на човек до девето коляно. Аз, разбира се, си знаех произхода. Баща ми - като собственик на фабрика преди девети - го третираха като капиталист и враг на народа. Явно, че нещо бяха пропуснали в биографията ми.

Бях сменил толкова много местожителства, че някъде по веригата истинското ми досие се бе загубило. Някой писарушка го бе заменил с ново и бе наблегнал на последните години от живота ми. Така-а... - Мирон изпи и последните капки кафе, повъртя чашата в ръцете си и като нямаше какво да прави с нея, постави я на прашния перваз на прозореца. Аз се облегнат назад, кръстосах крака, въздъхнах и без да го прекъсвам, зачаках по-нататъшния разказ.

- Трябва да ти кажа, че службата на флагманска подводница не е никаква служба. Първите няколко месеца ходехме на гости при другарите от братските армии в Констанца и Одеса. Идем, акостираме на военното пристанище, па като започнат едни прегръдки с другарите бойци, па стискане на ръце и така нататък. Половин година не направихме едно учение.

- А на теб какви ти бяха задълженията?

- Никакви! Или по-точно почти никакви! Сменявах повредени контакти, изгорели електрически крушки, носех кафето на офицерите, лъсках обувки, абе като всеки новобранец.

- Блазе ти! Не си се прекършил от работа!

- Вярно е! Ама това не е всичко. Май си бях голям късметлия. Веднъж, в края на първото ми бойно учение, както си чистех вратите от прах, чух, че в каюткомпанията се играе на карти. Бях много любопитен и надникнах през вратата. Капитанът, заедно с командващия учението и още един офицер играеха бридж. Аз бях понаучил малко от тая игра в училището и ми бе интересно да видя как играят. Те говореха напълно с терминологията на бриджа. По едно време нещо започнаха да спорят за някаква боя. Мен кой ме би по езика, взех, че се обадих. Командващият се обърна учуден, замисли се малко, после ми махна с ръка да се приближа. Не разбрах с какво сгафих. "Хей сега, викам си, карцерът не ми мърда!" А той, командващият де, ме пита: "Редник, къде си учил тая игра?". Обясних, че в училището понякога се заигравахме с юнкерите. "Я седни - казва, - да видим какво можеш" - и ми сочи мястото срещу себе си. Седнах аз, ама седя като на тръни. Да бъда партньор на командващия учението!

- Таман сте направили четворката! - не се сдържах аз.

- Да бе! Попълних четворката!

- И? И какво стана?

- Как какво? Пребихме ги на карти!

- Ти се майтапиш!

- Като ме гледаш така, какво си мислиш? Дали се майтапя?

- Стига бе!

- Така стана! Командващият се оказа отличен играч. Водеше играта прецизно и с вещина. Пожарски се казваше! Винаги ще му помня името. Така продължи един цял месец. Вечерите най-редовно ме викаха и въртяхме един бридж, та свят да ти се завие. Аз така се ошлайфах, че противниците ни не можеха да ни вземат игра.

- Голяма работа си ти бе, Мироне!

- Е, чак пък голяма! Бях млад и не му мислех много. Идеално използувах предоставената ми възможност. Бях инициативен! А инициативата ми донесе така неочаквана полза. Да минеш леко казармата - и това е изкуство, брат.

- И как продължи тая сладка служба?

- Още по-неочаквано! - усмихна се Мирон. - Бях подводничар само един месец!

- Мълчи, не думай!

- Така се получи!

- Един ден ме извика капитанът и ми нареди. "Редник Мирон Стойков, събирайте си багажа!" - Мълча и го гледам стреснато. "В единайсет нула, нула трябва да се явите в комендантството!". "Оплескахме я!" - казвам си. "Арестът не ми мърда! Сигурно е заради тоя проклет бридж!". Напълних мешката с личния си багаж, стегнах колана и с мрачна физиономия слязох по трапа на подводницата. В указания час се явих пред входа на комендантството. Там ме посрещна един лейтенант. Гледа ме отвисоко. Мълчи, не продумва. Само ми махна с ръка да вървя след него. Минахме по някакви коридори и се изправихме пред една врата с часови. Той пристъпи вътре, докладва на някого, след малко се показа и ми махна да вляза. Влязох - ни жив, ни умрял. Изведнъж пред мен се показа Комендантът и кой мислиш, че беше тоя Комендант? Флотен генерал Пожарски! Закъсал човекът за адютант и се сетил за мене. Дотогава адютанти били само офицери. Понеже самата служба разглезвала офицерите, генералът решил да направи нововъведение и да назначи за адютант най-обикновен войник. Мислил, мислил и все моя милост му била в ума. Така и решил най-накрая да ми промени съдбата.

- Ти ми разправяш приказки бе, Мироне!

- Сега следва най-интересното!

- Какво по-интересно има от това, дето ми разправи досега?

- Седи кротко бе, човек!

- Добре! Давай нататък, ама да знаеш, че ти меря думите с микрометър.

- Мери ги, като си нямаш работа! Та седнах аз край едно малко бюро във фоайето пред канцеларията на Коменданта. Седя и следя кой влиза! По-точно пусках по свое усмотрение всеки, който ми хареса. Нямаш си представа, да ти козируват офицери на теб, обикновения редник. По устав бях по-висш от тях, въпреки че бяха много по-висши по чин. Някои ме гледаха така, сякаш ще ме изядат. А аз, като неопитен новобранец, при всяко появяване на твърд пагон рипвах и отдавах чест. Имаше едни офицери от пехотата, страшно нахални. Идваха и без да искат разрешение, направо влизаха. Пожарски разбра каква беше работата и ми нареди, когато се явят, да ги държа по един час в чакалнята. "Нека чакат! - казваше той. - Да се научат на ред и дисциплина!".

- А като дойде вечер, бридж!

- Така беше! Няма да си кривя душата, я!

Въздъхнах още по-силно, спомняйки си за моята казарма. Една голяма, тлъста пролетна муха се появи ненадейно отнякъде, закръжи във въздуха и кацна на коляното ми. Посегнах да я ударя, но тя бръмна и прелитайки като натежал бомбардировач, пикира над лъсналото теме на Мирон и се загуби някъде из рафтовете, покрити с безпорядъчно нахвърляна електричарска стока.

- И как свърши службата?

- Службата трая само шест месеца! Беше възможно най-леката служба за един войник. Но накрая, когато вече се уволнявах, стана една издънка, която ми вгорчи така сладките шест месеца. Трябваше да ми се оформят документите за уволнение, а за това трябваше да мина за един подпис при началника на ВКР.

- Какво е пък това?

- Военното контраразузнаване! Не знаеш ли?

- Не ми се е случвало да минавам оттам!

- А аз минах като за последно. Тоя началник беше от нашия град и много добре познаваше баща ми и цялата ми рода. Гледа ме, примижава с очи и съска. "Ти си на Георги Стойков момчето, нали?" "Тъй вярно!" - отговорих чинно. "И си бил адютант на генерал Пожарски!". "Тъй вярно!" Че като ревна: "Та никой ли не е прочел, че баща ти е враг на народа бе, сине майчин!" - Едва-що не се напиках от страх. Зачерви се оня ми ти човек, опули се и не ще да подпише документите ми за уволнение. Извика дежурния и му нареди да ме затвори в една стая. Все едно, че съм арестуван. Чакам аз, мина час, минаха два, изведоха ме и отново се изправих пред него. А той ми хвърля документите и ръмжи: "Да не си се мярнал повече пред очите ми!". Така се уволних! След години го срещнах. Беше ми съсед по лозе. Гледа ме и казва: "Ти помниш ли, когато ми се яви като стар войник?" . "Помня, как да не помня, казвам". "Ей, пък извинявай, Мироне, такива бяха времената!". "Да! - казах. - Такива бяха, другарю полковник! Трябва някак си да се живее!".

Мирон замлъкна умислен. И аз се умълчах. Погледнах часовника си! Уж се бях отбил само за две минути, а мина час.

- Ти май ми обърка програмата. Бях се запътил към хижата, за да се поразтъпча малко. Ама че ти е сладка приказката!

- Е, имаш още време! Два часа има до обяд! И до агнето! - допълни, поглеждайки ме хитро с присвитите си сиви очи.

- Събирах пари за това агне цели два месеца, ама май стигнаха само за едно пиле.

- И това е добро решение на въпроса при тези времена.

Надигнах се. Бях вдървен от седене на тоя неудобен шпертплатов стол. Махнах му за довиждане. Едва стъпил на прага на магазинчето и Мирон поучително ми напомни.

- И не забравяй! Нали се сещаш за какво? За ползата…

- От инициативата! Как бих забравил, когато ти го казваш!

- И още нещо! Весело изкарване на Гергьовден!

- Весело да е и при тебе, Мироне!

Подсвирнах въодушевено на нозете си, така празнично обути в новите сини платненки. А те само това чакаха. Без много мотаене припнаха с весело топуркане към "Четирите камъка" над хижата.

 

 

© Алекс Болдин, 2004
© Издателство LiterNet, 14. 03. 2004

=============================
Първо издание, електронно.