Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СТЪЛБА КЪМ НЕБЕТО
или коледна честитка-предизборна програма

Веселин Веселинов

web

След триумфалните и епохални президентски избори, мнителният Христо Карастоянов отправи въпрос (в. “Сега”) какво щяло да стане след Нова година и защо никой от народните политици не отварял устица на тази тема. Вкратце, отговорът е ясен - България в Европата. Последният тегав въпрос е вече решен - ще се пише “еуро”, а ще се произнася “евро”. Най-паче, ще се пише “euro” (в скоби и на гръцки, щото Европата си е многоазбучна) и интеграцията приключва. Merde, 4е ти fuckaм Mutterта, с пет прости приказки. Циганите са роми, привърженици на Рома, Лацио са фашисти, shapka na toyaga. Цените справедливо се изравняват с европейските, продукция не може да се изнася в Европа, зимнината е вреден до-европейски навик, ракията поголовно ще се наказва, шосетата няма защо да имат асфалтова настилка, но ще блещукат с диаманти и прочие благодат. Затваряме страницата с “Одата на радостта” и свиване на рамене: “Бе, тикви, след като толкова време ви разправяхме, че веднъж в Европата и край на проблемите, що си помислихте, че това трябва да е наистина? Истина е само, че трябваше да ни избирате - за какво инак сме ви уредили с избори? И то начесто.”

Тази есхатология обаче поставя въпрос - не пред избирателите, а пред “елитите” (не ги бъркайте с елините или елените): решихме основния въпрос, ама... какво ще стане с нас. Посоката е ясна - намъкване в бюрокрацията на ЕС. Соколът и Филипчо ачик-ачик го обаждат. Обаче младите попълзновения ще трябва първо да дращят измежду привържениците на Рома. Следователно, не всичко е постигнато веднъж завинаги, според “хора на душите, дето още не са живели, но много искат да си поживеят” (Фьодор Достоевски, световноизвестен капацитет по залагания). Достатъчно ли е, че България е в Европата? От политическа житейска позиция не е - вкусните бюрокрации са обширни, но не са безгранични. Нови партии трябват - например анти-европейски (ама не питайте що сега, а не преди.) Нови идеи. Нови цели. Нов прах. За нови избори.

Аллах е милостив: научният проект за асансьор към космоса отваря вратата към нова политическа цел - България във Вселената. Щото може да сме европейци, ама още не сме вселенци. Ето как става това:

Асансьор към космоса

Стълбата към небето е вероятно да се изгради. С което пред България се отваря уникалната възможност да стане първата страна в света, интегрираща се с Вселената. Верно, асансьорът ще ви влачи нагоре 100 000 километра, но търпението на българина е с доказани космически размери. Новата политическа програма, новата цел - е, не сме ли вселенци в крайна сметка? Географски, не сме ли вселенци от край време? Не предлага ли вакуумът безгранични възможности? След Нова година - програма, унищожаваща отживелия въпрос на Христо Карастоянов. Никакви eschatology and scatology. Просто, дръзновено, по български - stairway to heaven.

PS. Скатологията е науката, занимаваща се с екскрементите в биологията или интересът към неприлични и гнусни неща в литературата. Есхатологията е част от теологията, занимаваща се с края на историята на света и хората.

 

 

© Веселин Веселинов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.12.2006, № 12 (85)