Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА НЯКОИ НЕДЪЗИ ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА

Веселин Веселинов

web

Посвещава се на всички, съдещи за миналото по пощенски картички

 

Спомени от Народната Република

Снимка: Георги Андонов. Публикувана във Facebook страницата "Спомени от Народната Република"

 

Днес цялата страна и народ дръзновено изпълняват петилетката за две години. С чувство на законна гордост и верни на заветите на Маркс, Енгелс, Ленин, и Ким Ир Сен отбелязваме неспирните постижения на трудовия ни народ. Но успехите не бива да ни заслепяват. Все още се забелязват недостатъци и пропуски в бдителността и занемарена идейно-възхитителна работа. Особено тревожно е положението в областта на пропагандата и агитацията. Безспорно, родната фотография е като цяло на ниво, но напоследък бе допусната горната продукция, която не можем да определим другояче, освен като гнусна клевета на нашия строй, начин на живот, и народ. Силна тревога буди начинът по който е изпълнено това гнусно деяние - на пръв поглед всичко изглежда правилно, но когато се вгледа човек внимателно се откриват пъклените намерения на платения агент на ЦРУ. Какво забелязваме на фотографията: трудов колектив съвестно претворяващ в дело думите на Ленин "по-близо до масите" по стакановския почин. Моментално се забелязва, че лозунгът-призив над главите им е постигнат в практиката. Но какво се забелязва под масата? Фасове от цигари. Мнозина ще свият недоумяващо рамене: "Защо да няма фасове? От една страна, още едно доказателство за моралната зрялост на трудещите си - всички дисциплинирано ги хвърлят под масата, незабравяйки да ги загасят с крак и така да предотвратят опасността от пожар. От друга страна - какво прекрасно доказателство за българския дух, несломимо пазещ вековните си традиции".

А някои ще добавят, че това са само дребни детайли, които по никой начин не накърняват главното послание. Подобни мнения са недопустими, макар и формално верни - такива фотографии ползват единствено класовия враг. Капиталистите веднага ще нажат с насмешка: "Ето какво е социалистическото образование и възпитание. Варвари." Естествено, нашият трудов народ не би обърнал никакво внимание на ехидни подмятания, нещо повече - единодушно би отвърнал, че свято пази здравите си традиции и за нищо на света не би приел натрапвани отвън исконно чужди нам буржоазни такива. Но като се има предвид, че целта на провокаторите е да представят нашия победен строй негативно и така да го омаскарят пред прогресивното човечество, нашите врагове биха добавили още клевети - че родната промишленост не е в състояние един пепелник да направи. Ето какви са гнусните цели на такива фотографии, умишлено изопачаващи социалистическата действителност. Умишлено фотографът не е включил в кадъра си не по-малко от 50 процента от действителността. Веднага в дясно от трудовият колектив се намира масата на патрона на предприятието Зоя Космодемянская. На стената, редом с нейния портрет, гордо са изложени снимките на ударниците и преходното знаме "Първенец в социалистическото съревнование". На масата на патрона има бюст на др. Сталин в цял ръст (чугун, продукция на комбината за тежко машиностроене "Път към светлото бъдеще"), ваза с неувяхващи макове (пластмасова композиция, дело на цеховете на АПК "Априлски пленум"), и монолитен пепелник (3 кг, смес стомана и мед, от водещата производствена линия на завода за многоцветни метали "Сърп, Чук и Гек"), и призив-обещание от братското търговско предприятие "Волоколамско шосе". Наистина, заради някои постоянни временни трудности и недостатъчни мощности, производството и доставката на пепелника закъсня с три петилетки - ние, комунистите, не се страхуваме да казваме истината и да се самокритикуваме - но така или иначе доставката бе извършена в срок, заедно с обещанието за още един пепелник, чието производство е почти завършено предсрочно и колективът на "Волоколамско шосе" обещава до две-три години да го достави, призовавайки същевременно снимания колектив да надхвърли световното равнище на трудова дисциплина в изпълнение на завета "по-близо до масите". И всичко това фотографът тенденциозно е "пропуснал", създавайки клеветническа фалшификация. Но къде бяха тогава редакторите, приели и публикували тази снимка? Защо поне не изрязаха фасовете? Защо не използваха повереният им фотошоп? Това е проява не просто на небрежност, а углавно престъпление.

Разбира се, основната вина е у фотографа и неговите задморски господари, но редакцията не е проявила достатъчно бдителност, главозамаяна от трудовите си успехи. И това не е изолиран прецедент - всеки прецедент е на практика рецидив. За това постановяваме: фотографът Андонов да се подведе под най-строга съдебна отговорност. На редакционния колектив се налага мъмрене. Обръщаме внимание на трудовата дисциплина и революционната бдителност - да се повишат, ако е необходимо да се постави въоръжен наряд. Изпълнението на решенията се възлага на полковник Гачев. Агитацията и пропагандата - на лектора от дружество "Георги Кирков" Й. Иванов. Общо ръководство и указания - на партийния секретар Цанев. Рапорт даден! Да посрещнем следващото хилядолетие с пепелници на всяка маса, другарки и другари!

 

За ЦК на третично-вторичната първична партийна организация:

подпис - не се чете
Печат - кръгъл, гумен, не се чете

Приложение - няма приложение
Резолюция - да се сведе до личния състав
Втора резолюция - след свеждане, да се унищожи

Бройки на документа - една. Копирането забранено.

 

 

© Веселин Веселинов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.07.2013, № 7 (164)